Uitvinding

Collapse
X
 
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Remco vd Werff
    • Apr 2001
    • 753

    Uitvinding

    Hallo allemaal,

    Ik heb een stukje in de krant gelezen over een uitvinding voor geluid. Het stuk staat in het NRC van 16 mei (misschien nog op internet te vinden) en ik dacht het misschien wel aardig was om het stukje samen te vatten en op het forum te zetten.

    Hier komt het dan:

    De geluidstechnicus Pompei (28 jarige amerikaan) heeft een ontdekking gedaan. Hij heeft uitgevonden dat je geluid scherp kunt bundelen net als licht. Dit was hiervoor niet mogelijk, omdat het geluid altijd uitwaaierde en de hoeken om ging. Deze wetenschapper heeft nu een luidspreker ontwikkeld (een platte schijf met een middelijn van minimaal 35 centimeter) en een hiervoor benodigde speciale versterker. Deze luidspreker bestaat uit zendertjes die ultrasone trillingen produceren. Hierdoor stuurt de luidspreker een bundel geluid die minimaal 3 graden breed is, op 3 meter afstand bestaat er dan een kleinste geluidsvlek van 15 centimeter diameter. Volgens Pompei blijft de bundel tot op een afstand van 100 meter in stand.
    Door deze apparatuur is het mogelijk om geluid zo te bundelen dat wanneer er twee mensen in een kamer vlakbij elkaar zitten, de een het wel hoort en de ander niet.
    Toepassingen hiervoor kunnen zijn: musea die alleen bij een schilderij een toelichting laten horen. Een dansvloer waaromheen een gesprek mogelijk is (ideaal voor disco).
    De vinding wordt overigens Audio Spotlight genoemd.
    Als laatste, de geluidskwalitei is goed tot een frequentie van 4000 hertz, waardoor alle spraak en veel muziek goed doorkomt. Daarboven zit een vervormingspiek bij 8000 hertz, maar de verstoringen komen in de buurt van een traditionele luidspreker. Voor deze uitvinding kreeg Pompei bij de eerste demonstratie een staande ovatie van alle aanwezigen van hjet congres voor geluidstechnologen (1998).

    Zo dit is een ruwe samenvatting van wat er in het artikel stond, misschien zijn er al veel mensen die er al over gehoord hadden, maar ik dacht misschien is het ook wel leuk om dit soort dingen op het forum te zetten <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

    Groeten, Remco

    Groeten, Remco
Working...