JBL MPro

Collapse
X
 
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Contour
    • Feb 2001
    • 1018

    JBL MPro

    Goedendag,

    Algelopen woensdag een demonstratie gehad van de volgende combinatie:

    - 2x JBL Mpro MP255S (subwoofer 2x15")
    - 2x JBL Mpro MP215 (top 15" + 1")

    Voordat ik ging luisteren natuurlijk de kasten eens grondig bekeken. Een aantal opvallen punten kwamen naar voren. De subwoofer is bandpass (95x94x53cm erg groot dus)en ziet er goed uit. Je kan door de basreflexopening de twee 15" woofers zien zitten. Het viel mij direct op dat het hier ging om zeer goedkoop uitziende woofers zonder magneet ontluchtingsgat en met een geperste stalen korf (weet ik echter niet heel zeker). De tops hadden een hoorn die gevormt was in de frontplaat. De totale setprijs van wat ik hoorde lag zo rond de 6500 gulden.

    Belangrijker natuurlijk hoe klonk het? Met zulke grote subkasten verwacht je natuurlijk wel het een en ander. Helaas het viel verschikkelijk tegen. De bas was zwak en zelfs het mid/hoog klonk niet sterk. WAt ik normaal altijd doe is met mijn hand voor de refelxopening gaan en dan de luchtstroom voelen. In dit ontwerp gaat alle druk door deze opening (speakers in de kast!) maar echt indrukwekkend was deze luchtstroom niet. De man die de demonstratie gaf verklaarde dit door te zeggen dat de speakers slechts met het RMS vermogen werden aangestuurd en dat dat niet genoeg was. Hier had hij natuurlijk helemaal gelijk in maar zelfs met dit in gedachten vond ik het een werkelijk suffe vertoning.

    Verder kan het natuurlijk gedeeltelijk liggen aan het feit dat de akoestiek misschien niet al te best was maar ik ben benieuwd of er mensen zijn die het systeem met succes en tevredenheid gebruiken. Volgens de verkoper zou je met deze set tot 300 man moeten kunnen bespelen maar dat leek mij tamelijk overdeven.

    Positieve punten waren de muzikaliteit van het systeem. Het klonk goed het ging alleen niet zo erg hard. Bovendien is een setprijs van 6500 gulden natuurlijk niet al te veel geld voor zo'n systeem.

    Wat vinden jullie van deze Mpro serie van JBL?

    MVG Contour


  • JBL-QSC-DBX
    • Apr 2003
    • 381

    #2
    Hallo,

    ten eerste sorry voor deze hééééle oude koe uit de sloot...

    Maar dit onderwerp is nu misschien wat actueler en er zijn misschienmeer mensen die hier nog iets aan kunnen toevoegen? Wij gebruiken het systeem zelf, vandaar dat ik er ook naar ben gaan zoeken in de forums, had geen zin er een nieuw topic voor te openen.

    We hebben zelf vier MP255s subs, en vier MP215 toppen. We zijn hier hartstikke tevreden over. Het wordt versterkt door een PLX3002 op het laag en een PLX2402 op het hoog. Als de set dubbel meegaat huren we een PLX3002 bij voor de twee extra baskasten. De PLX2402 kan makkelijk 4 toppen hebben.

    Bij dit systeem is na het geluid natuurlijk ook het afwegen waard: de handelbaarheid, je zet het gemakkelijk in je eentje op elkaar, en natuurlijk zoals eerder vernoemd de prijs, al is die ondertussen wel omhoog gegaan. (denk dat een bas nu ongeveer €1100,- kost)

    Misschien nog meer mensen hier iets zinnigs over te zeggen?

    PS, de set pas gebruikt met achter ieder bas een gebrugde PLX1602, en een PLX3002 in parallel voor het hoog per kant. (Dus 4 * 1602 en 2 * 3002) Dit alles achter een DriveRack PA van DBX, en dat ging echt wel goed!!!!

    De Groeten, Joris Martens

    Gao nie, bestao nie (In ABN: het gaat niet, bestaat niet)
    Timescape.nl

    Comment

    • nightline
      • Oct 2002
      • 1001

      #3
      En daarbij moet even vermeld worden dat die DBX presets aan boord heeft voor deze speakers en dat scheelt enorm. Tevens is het soort en merk versterker wat je gebruikt erg belangrijk. Ik heb 2 monitors gebouwd met 15" en 2". Ik heb deze speakers met PLX en getest en toen klonken ze schitterend, mooi sprankelend hoog en een strak laag.
      Hier na heb ik ze bij een collega aan een JBL versterker en aan een Dynacord gehad, en in beide gevallen klonken ze erg neuzig ( weinig hoog ). Dit is volgens mij te verklaren door het feit dat die PLX versterkers THX aproved zijn en dus aan bep. freq. eisen voldoen.
      Hierdoor ben ik ook overtuigd geraakt dat THX wel degelijk nut heeft!
      Maar wellicht dat andere hier anders over denken.

      Die speakers in die baskasten hebben inderdaad geperst stalen korven. En gezien het volume van de box verwacht je meer laag, maar gezien het gewicht verwacht je het weer niet. Ik ben het wat dat betreft met Joris eens: deze set is zonder hernia in je eentje op te bouwen, voor de prijs heb je een mooie goed klinkende set.
      Maar ook hier zullen er weer mensen zijn die er anders over denken.
      Ik zou zeggen: lekker zelf weten!!!!!!

      Groeten

      Jack

      QSC en heel veel ALTO!!!!
      Powered by AudioMadness....

      Comment

      • base
        • Apr 2003
        • 417

        #4
        ja, ook gehooooooooooooooooooord , maar dan in belgie

        mijn antwoord is : JBL verliest zijn pluimen ( letterlijk )

        base

        Comment

        • timescape
          • Oct 2002
          • 328

          #5
          Hallo,

          heb de set meerdere malen horen spelen, en ik moet zeggen : klinkt geweldig ! Wat ik ook niet onbelangrijk vind, is het uiterlijk van speakerkasten. Volgens mij hebben ze daar toch wel goed over nagedacht ! Ook de handelbaarheid is zeer goed bij deze kasten, wat al eerder gezegd werd: in je eentje goed op te zetten ! Over de afmetingen van de baskast : Hij is groot, maar dan wel precies in de juiste richting, namelijk in de diepte, qua front vind ik hem nog redelijk smal. Die diepte is overigens echt geen bezwaar; bv. als je krap moet staan, je kunt hier achterop meteen een cd-koffer kwijt. En die diepte heb je toch altijd wel nodig; als je gewoon je meubel tegen je cd-kffers aan zou zetten, dan ben je er al, wij houden meestal ook nog wel wat ruimte voor onszelf ! <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>
          Meerdere malen is al gezegd dat er low-budget speakers in zitten, wil ik best geloven. Dan zou ik alleen willen zeggen :verdomd goeie low-budget speakers daar bij JBL !
          Serieus : de set klinkt echt strak, ik mis in enkel geval geen hoog (over die 16000 Hz). En van die 300 man : moet lukken, maar dan wel in een beetje fatsoenlijke zaal, en goed versterkt.

          Groeten Jeroen

          Niks meer aan doen...

          Comment

          • speakerfreak
            • May 2002
            • 1446

            #6
            citaat:bv. als je krap moet staan, je kunt hier achterop meteen een cd-koffer kwijt
            lijkt mij nou niet egt strak plan, je cd`s neerzetten vlakboven een lekkere magneet...

            Frank, of the drive in show: The Xtreme Xperience.....
            Derbi Gpr Project aan de gang

            Comment

            • Pulse
              • Oct 2001
              • 666

              #7
              cd's zijn compleet ongevoelig voor magneten hoor :-p

              Groeten,
              Dieter, D.D.A. Sound & Light
              MVG,
              Dieter Antheunis, D.D.A. Sound & Light

              Comment

              • speakerfreak
                • May 2002
                • 1446

                #8
                is dat zo? dacht toch echt te weten dat die dingen daar ook niet tegen konden<img src=icon_smile_shock.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_shock.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_blackeye.gif border=0 align=middle>

                okeej sorry

                Frank, of the drive in show: The Xtreme Xperience.....
                Derbi Gpr Project aan de gang

                Comment

                Working...