koppeling

Collapse
X
 
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dj-theo
    • Sep 2002
    • 27

    koppeling

    Kan iemand mij natuurkundig verklaren waarom speakers die boven mekaar staan/hangen wel koppelen, en speakers die naast elkaar staan/hangen, niet koppelen?

  • sparky
    • Apr 2002
    • 2104

    #2
    Is dat zo dan?
    Dat line-array elementen boven elkaar hangen wil nog niet zeggen dat akoustische koppeling alleen verticaal mogelijk is.
    Here today - Gone tomorrow <<<>>> gekte is een uitzondering bij individuen maar een regel bij groepen.

    Comment

    • SpaceyDeeJ
      • Sep 2001
      • 876

      #3
      <img src=icon_smile_question.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_question.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_question.gif border=0 align=middle>

      verklaar je nader, ik snap het effe niet wat je bedoelt ?

      Oja, ik was lichtnicht, misschien dat dat al een boel verklaart ?<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>

      cheers,

      DeeJ

      <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>zohee pappie, die tafel van die meneer is echt wel groot<img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>
      cheers,

      DeeJ

      zohee pappie, die tafel van die meneer is echt wel groot

      Comment

      • Daan Hoffmans
        • Aug 2000
        • 1225

        #4
        En dan nu de vraag waarom ze die dingen dan zo graag verticaal hangen...

        Allereerst scheelt het vaak ruimte, voorwaarde is dan ook wel dat je genoeg hoogte hebt, in Nederland zijn er dan ook niet echt veel binnenpodia waar line-arrays toegepast kunnen worden. Het gaat wel de betere kant op met de hype van mini-line-arrays. Echter blijft de frequentie tot waar het systeem koppelt afhankelijk van de lengte van de array.

        Verder is er nog een reden, het doel van de array is het creeren van een zogenaamd cylindrisch golffront. Een conventioneel systeem produceert een bolvormig golffront. Met als resultaat de de geluidsdruk zich uitsmeert in 2 richtingen, horizontaal en verticaal. Je verlies is nu 6 dB per verdubbeling van de afstand tot je speaker. Maak je die speaker lang genoeg, zal er een cylindrisch golffront ontstaan, die zijn energie over 1 richting uitsmeert, de breedte. De afname in geluidsdruk is nu slechts 3dB per verdubbeling. Als je zo'n array horizontaal zou hangen, gaat er een hoop geluid verloren de grond in, en de lucht in. Vandaar dat die dingen altijd verticaal gehangen worden.

        Als verdere info, nog even een nadeeltje van de array. Voor het produceren van een cylindrisch golffront, moet de array 2 maal zo lang zijn als de weergegeven golflengte, in de lage tonen heeft dit als nadeel dat de array practisch nooit lang genoeg kan zijn, daar een lage toon van 30 Hz een hele lange golflengte heeft. Dit zal dus eerder geluidsdruk verliezen, waardoor het mid verder zal dragen dan het laag. Ook moet voor het produceren van een cylindrisch front de afstand tussen de individuele bronnen niet te groot zijn, deze afstand is ook weer afhankelijk van de golflengte. Hoge tonen hebben een golflengte die zo kort is, dat het technisch heel moeilijk wordt om de bronnen dicht genoeg bij elkaar te krijgen. Nit geeft weer hetzelfde probleem als bij het laag.
        Nog een nadeel van het overbruggen van lange afstanden (en dat is natuurlijk de reden dat we zo'n line-array gebruiken) is dat weersinvloeden nu een erg grote rol gaan spelen, en het geluid dus wat moeilijk controleerbaar wordt...

        Ik heb ook een site........
        Wie niet slim is moet dom zijn...
        <center><i>\"Alles wat schuift doen we naar boven, alles wat draait naar rechts\"</i></center>

        Comment

        • Double Beat SP
          • Apr 2002
          • 10

          #5
          Heb ik nog een vraagje, hehehe...:

          Maak het uit of je speakers, als ze trapezium zijn, tegen elkaar aanzet of met een rechte voorkant dus zeg maar zo: /_\/_
          dan heb ik het niet over de spreiding,(want die is dan minder,duh) maar over de koppeling, wanneer werkt ie beter !!

          grtz.

          Comment

          • Gast1401081
            • Mar 2001
            • 7999

            #6
            citaat: verklaar je nader, ik snap het effe niet wat je bedoelt ?

            Oja, ik was lichtnicht, misschien dat dat al een boel verklaart ?
            hang een lamp eens 90 graden gedraaid ( om zijn as, dus..)

            sjonge, een nieuwe site ( klik op mijn profiel enzenzenz)

            Comment

            • Jeroen
              • Aug 2000
              • 1021

              #7
              Double Beat SP: Ik zou zeggen probeer het, je zult dan vanzelf het verschil duidelijk horen. Kom dan nog maar een keer terug met de vraag hoed dat komt,... hou vooral in je achterhoofd dat een kast niet voor niets een bepaald model heeft <img src=icon_smile_wink.gif border=0 align=middle>

              Groeten,
              Jeroen

              &lt;-= Site is geupdate -=&gt;
              Zie profiel voor wetenswaardigheden en contactinfo

              Comment

              • Daan Hoffmans
                • Aug 2000
                • 1225

                #8
                Al gaat dat niet altijd op. Ons (welliswaar oeroude) SR2 systeem krijgt toch gaten als je de zijkanten strak tegen elkaar zet...

                Ik heb ook een site........
                Wie niet slim is moet dom zijn...
                <center><i>\"Alles wat schuift doen we naar boven, alles wat draait naar rechts\"</i></center>

                Comment

                • rinus bakker
                  • Mar 2002
                  • 5430

                  #9
                  citaat: Kan iemand mij natuurkundig verklaren waarom speakers die boven mekaar staan/hangen wel koppelen, en speakers die naast elkaar staan/hangen, niet koppelen?
                  Ik kan me van die prachtige tekeningen uit de jaren 60 herinneren waarin de "oer-zuilluidsprekers" met daarin 10 of 12 Philips 9710M's een spreiding lieten zien die door het koppel-effect voor het hoog een kanteling lieten zien, waardoor het hoog juist horizontaal ging spreiden.
                  En aangezien het publiek toch voornamelijk horizontaal gespreid is, is de lichte banaan in de line-arrays voldoende om het bovengenoemde effect ook voor tribunes te laten werken.
                  Dus als je een banaan horizontaal legt heb je vast een smal vertikaal gebied in de hal / zaal waar het hoog goed te horen is. Bassen hoor je overal wel... ))))))))al nemen sommige mensen op dit forum wel wat extra mee voor de spreiding......((((((( <img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_big.gif border=0 align=middle>
                  Maar eh, ....... <img src=icon_smile_blush.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_blush.gif border=0 align=middle> Mac kan je het vast veel beter uitleggen.
                  Gelukkig heb ik meer verstand van verzekeren
                  een verdubbelde gebruikscoefficient is echt geen luxe

                  Comment

                  • Gast1401081
                    • Mar 2001
                    • 7999

                    #10
                    het verschijnsel heet principe van Huygens , naar christiaan huygens, de natuurkundige, die dit verschijnsel al in 1690 opmerkte, onder andere aan de hand van het later als tralie bekende effect.

                    Trillingen zoals geluid en licht..((oepsd!!!)) hebben de neiging elkaar te versterken of te verzwakken, al naar gelang hun frequentie en fase tov elkaar. loop maar ens langs een stel horizontaal gekoppelde speakers. Je hoort gaten in je spectrum, en bulten in je frequentiegebied. Ook een mooi voorbeeld : de dunne spleet achter je 2" compressiedriver. Je zou verwachten dat het geluid er als een laserbunde;dje uitkwam, maar het blijkt daarna ineens homogeen te spreiden over een , zeg 60 graden.
                    Ik snap dus niet echt waar de schrijver van dit topic heen wil. Verder : deze discussie ( licht als golfverschijnsel, deeltjesverschijnsel of fotonenverschijnsel, electromagnetische straling enzo) is al eens gevoerd, dus utfse enz..

                    sjonge, een nieuwe site ( klik op mijn profiel enzenzenz)

                    Comment

                    Working...