Powersoft

Collapse
X
 
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • JVS
    • Mar 2004
    • 317

    #16
    Nou, zoals ik reeds schreef merk je de verschillen tussen de versterkers pas echt als je ze GOED aan het werk zet. De voeding in een versterker wordt maar voor een fractie belast als je er een 8 ohm belasting per kanaal aan hangt... Ga je ze in 4 of zelfs 2 ohm per kanaal belasten dan vallen diegenen met een krap bemeten supply gelijk door de mand...

    Overigens het verschil in dempingsfactor is niet zo erg belangrijk. Tel de serieweerstand van bekabeling+connectoren etc. maar eens bij elkaar op, en zie hoe klein het verschil tussen een amp-dempingsfactor van bv. 100 en 500 uiteindelijk nog maar is !

    Joost

    Comment

    • dokter dB
      • Nov 2003
      • 1535

      #17
      @joost:

      en nog een keer: psies!

      verder over de dempingsfaktor van een versterker en wat daar nou eigenlijk invloed op heeft:

      De voeding heeft wel invloed, in die zin dat hij het "tegen emk" qua stroom moet kunnen opnemen (kortsluiten), waarbij de eindtransistoren "op hun plek moeten blijven staan", en het tegen-emk dus vermogenstechnisch verstoken.
      We hebben een feedbackloop die eea corrigeert. Er ontstaat dan een soort uitslingering binnen de feedbackloop. De voeding dient een zo laag mogelijke bronweerstand te hebben (dwz korte voedingsrails en veel bypasscaps).

      Een geschakelde voeding moet met bypass-caps zo te krijgen zijn dat hij minimaal net zon lage bron-impedantie heeft als een conventionele voeding, zo niet beter. Ik geloof dat dit prima kan.
      Wat wel misschien een probleem kan zijn is een te lichte trafo en het HF trafokernmateriaal wat dan erg in eigenschappen veranderd bij hitte (word warm door te hoge magnetische transfer).
      Toch zou de versterker dit niet kunnen "zien" door de bypasscaps, alleen zal de voedingsspanning iets zakken.

      Verdere invloed op demping:

      Als de "open-loop" versterking te laag is, (en/of de aanstuurstroom te laag), zal er bij extreme tegen emk van de luidspreker, binnen de feedbackloop niet snel genoeg kunnen worden gezorgd voor de compenserende stroom naar en van de basissen van de eindtorren...
      Dan is er vaak tijdelijk te weinig driverstroom over om de eindtorren "bij te sturen" en zodoende korrekt te reageren op de via de uitgangsklemmen binnenkomende tegen-emk stroom... En dan zal de uitgang dus niet meer "tracken" en hoorbare artefacten gaan produceren.

      Redenen: te weinig eindtorren, slechte VAS-spanningstrap/geen pre-drivers of lage bias in VAS/predrivers. Mosfeteindtrappen hebben dit probleem standaard meer, door de hogere, en vooral dynamische intrinsieke kanaal-weerstand van de fets

      Lange luidsprekerkabels, connectors en relais verzachten het dempings probleem naar de versterker toe.
      Tevens word de statische dempingsfaktor van het hele systeem lager.
      Statische dempingsfaktor is trouwens toch maar verkoopprietpraat, en deze verslechtering is onoverkomelijk, behalve als je luidsprekerkabel langer/dunner/meerconnectors heeft dan nodig.





      knoppen en waarden :)

      Comment

      • RonT
        • Dec 2003
        • 107

        #18
        [:0]

        Comment

        • Dikke Foaf
          • May 2003
          • 618

          #19
          Heb hier een digam 3000 staan, en eens getest tov een Macrotech 3600VZ, die op het laag hangt. De digam produceerde een strakkere bas, en dus ook minder sub-laag, wat kan doordat die digam-3000 wat minder vermogen levert dan de crown, ofwel omdat een schakelende voeding misschien minder goed is dan een conventionele. Kwa warmte viel ook alles goed mee op 2 ohm, maximum belast, ed.
          Waar hier wel niemand over spreekt, is het 'truukje' dat powersoft toepast. De opgegeven vermogens die je ziet staan, kan de versterker een 5-tal seconden lang leveren. Moet hij dit langer dan 5 seconden leveren, dan gaat hij z'n vermogen zelf naar beneden halen. Wat dus wel degelijk zo is, want het kwam naar boven tijdens de test. Ik stuurde steeds meer en meer uit, terwijl de digam mooi op hetzelfde niveau bleef spelen. Je kan dit zelf eens proberen, door een constant signaal in de amp te sturen dat de vu's vooraan in het oranje komen, doe je dit langer dan 5 seconden, dan zakt dit mooi tot in het groen.

          Conclusie: beest van een versterker, vooral gewicht/vermogen/grootte verhouding zijn geweldig. Koeling is ook in orde. Alleen zou ik em niet gebruiken op een degelijke foh-set, door het toegepaste truukje. Voor de kleinere installaties of als monitorversterker is hij denk ik wel goed geschikt, vooral omdat hij zichzelf beperkt in vermogen, wat voor de kleine installaties een pluspunt is. Voor monitors is denk ik de q-serie met 4-kanalen in 1U nog meer geschikt, nog minder space in gebruik, en genoeg vermogen voor monitoring. Maar dan krijg je weer het bezwaar: 'maar als er 1 uitvalt ben je direct 4 monitors kwijt'. Voordeel van de schakelende voeding is het spannings- en frequentiebereik. 200 - 265V 50/60Hz. Nog een kleinigheidje: de volumeregelaars van de gewone digam-serie kunnen niet tot -oneindig. Als je ze dicht zet, zit je op -30dB. De Digam-D serie kan wel tot -oneindig.

          Comment

          • bewap
            • Jun 2002
            • 239

            #20
            citaat:Conclusie: beest van een versterker, vooral gewicht/vermogen/grootte verhouding zijn geweldig.
            Volledig mee eens.

            citaat:door een constant signaal in de amp te sturen dat de vu's vooraan
            Had je een functiegenerator aangesloten? Het is natuurlijk wel zo dat muziek varieert in dynamiek, de meest ranzige popmuziek heeft nog een dynamiek van 6 dB of meer. Dus in praktijk heb je er dus weinig last van. Tenminste als je niet constant tegen de limiter aan gaat spelen.

            Powersoft geeft het ook netjes toe op hun website dat de versterker na 5 seconden het vermogen terug regelt. En volgens mij zijn tenslotte maar weinig andere versterkers (van andere fabrikanten) die het vermogen ook daadwerkelijk voor een lange tijd kunnen leveren. Meestal springen ze in de beveiling of springt er een zekering.

            Comment

            • ronny
              • Dec 2002
              • 2139

              #21
              lab gruppen fp 6400 regelt vermogen ook trug na een tijd.

              zo zijn er nog wel meer versterkermerken denk ik.

              mvg
              ronny
              niet zagen, gewoon doen!

              Comment

              • jack
                • Apr 2002
                • 1090

                #22
                De camco vortex 6 doet dat ook
                Zowel de Camco vortex als de Lab gruppen FP 6400 hebben een beveiliging om de stop niet te laten springen!
                Het vermogen van de meeste (lichtgewicht) versterkers word meestal opgegeven bij 1 khz.
                De vermogens van 20 hz tot 20 khz zijn veel belangrijker. Zeker als je versterker op 2 ohm gaat belasten.
                Bijv de Vortex 6, Lab Gruppen FP 6400, crest pro 9200,QSC pl6 leveren dan "nog" maar ong 2400 watt per
                terwijl deze versterkers bij 1 khz allemaal meer dan 3000 watt per kanaal zijn (2ohm)

                Bij de digam zal het niet veel anders zijn. Helaas staan nergens de "echte" vermogens op de powersoft site.
                JVM sound de NEXO specialist

                Comment

                • sis
                  • Jul 2003
                  • 3305

                  #23
                  En hoe klinkt een Lab-gruppen FP serie t.o.v. een powersoft op een sub ?
                  sis
                  Fulltime freelance muzikant, producer , componist.

                  Comment

                  • MB Audiosystems
                    • Aug 2004
                    • 26

                    #24
                    Ik heb toevallig vandaag net een uitgebreide test gedaan met powersoft omdat wij ze gaan toepassen in een nieuw luidsprekersysteem. Na metingen met audio precision komt naar voren dat ze erg stabiel zijn (oem versie). Daarnaast moet je rekening houden met het feit dat niet zonder concessies kan. Wel lichtgewicht betekent op andere terreinen wellicht iets verliezen. Ik heb erg veel versterkers getest en de powersoft modules komen zondermeer als beste uit de test. Uiteraard heb ik ze ook live behoorlijk aan de tand gevoelt. Dat ging altijd zonder enige stress.

                    Wat betreft de opmerking dat een niet goed werkend aggregaat stress veroorzaakt kan ik alleen maar zeggen dat dit aan het aggregaat ligt en niet aan de versterker. Uiteraard reageert iedere versterker anders op een foutief werkend aggregaat maar daarvan ligt de oorzaak bij het aggregaat en niet bij de versterker. Je moet in geen geval werken met een niet lekkere aggregaat.

                    Lang verhaal kort maken. Powersoft is gezien zijn ontwerp een bijzonder goede versterker en er zit een bedrijf achter (wat ik inmiddels erg goed ken vanwege mijn contacten aldaar) dat weet hoe ze een versterker moeten bouwen.

                    Comment

                    • Dikke Foaf
                      • May 2003
                      • 618

                      #25
                      en jij verkoopt per-ongeluk powersoft ofzo? Vanwege je uiterst zware positieve verhalen tov powersoft. De mensen bij Crown weten ook hoe je versterkers maakt hoor... Als je ze uitgebreid getest hebt, moet je toch nadelen hebben ondervonden of tenminste minpunten? Welke heb je trouwens getest? Iets meer onderbouwen aub.

                      Comment

                      • sparky
                        • Apr 2002
                        • 2104

                        #26
                        citaat:Geplaatst door Dikke Foaf

                        en jij verkoopt per-ongeluk powersoft ofzo? Vanwege je uiterst zware positieve verhalen tov powersoft. De mensen bij Crown weten ook hoe je versterkers maakt hoor... Als je ze uitgebreid getest hebt, moet je toch nadelen hebben ondervonden of tenminste minpunten? Welke heb je trouwens getest? Iets meer onderbouwen aub.



                        I know, I know, ik ben geen Mod, maar ik had toevallig net dat topic gelezen en kon het niet laten ...[] Sorry voor de ruis, maar ik wordt zelf ook een beetje raar van al die hitte.[8D]
                        Here today - Gone tomorrow <<<>>> gekte is een uitzondering bij individuen maar een regel bij groepen.

                        Comment

                        • Rv
                          • Feb 2001
                          • 1086

                          #27
                          Hey dikke foaf (amai da klinkt al agressief hé! [8D] ),


                          Ik ben ook "zwaar positief" over powersoft. Ik verkoop het niet, ik heb er geen aandelen in, enkel goede ervaringen.

                          Misschien hebben mensen slechte ervaringen, maar bij MIJ:

                          * klinkt de amp(s) heel goed
                          * gaan ze erg hard
                          * worden ze helemaal niet warm zoals soms wordt beweerd
                          * en wegen ze niet te zwaar

                          Zoals ik eerder al zei, wat ik een nadeel vind, ik de diepte. Dan had ik ze liever 2U gehad en de helft diep. Voor de rest: top-versterker in mijn ogen.
                          MAAR ... ik heb dan ook nog geen lab-gruppen ofzo gehad ...

                          IS HET VERBODEN OM OVER EEN PRODUCT TEVREDEN TEZIJN OFZO?

                          TETTE BLOAT!

                          ____
                          Rv.
                          ____

                          Comment

                          • Dikke Foaf
                            • May 2003
                            • 618

                            #28
                            Het gaat er mij om, dat MB audiosystems zegt dat ze goed zijn, maar als je ze uitgebreid getest hebt, moet je toch weten waarom ze goed zijn, en mijn vraag is dus nu aan mb audiosystems om dat ook even te kunnen neerschrijven, waarom ze nu zo goed zijn. Tuurlijk mag je zwaar positief zijn over iets, maar zeg er dan ook bij waarom ze zo goed zijn. Laat die metingen van audio precision dan eens zien, zodat wij er ook kunnen uit leren. Was helemaal geen flame, maar heb graag dat mensen hun mening ook onderbouwen.

                            Comment

                            • MB Audiosystems
                              • Aug 2004
                              • 26

                              #29
                              Hoi Dikke Foaf,

                              Was even druk met klussen vandaar deze late reactie. Ik verkoop geen powersoft. Wat bijzonder goed is aan de amps is de prijs kwaliteitsverhouding. Ik weet niet je wel eens een digam open hebt gezien maar het eerste wat opvalt is dat men wel heel goed weet hoe je iets moet ontwerpen. Alles zit keurig ingebouwd. Daarnaast en dat is het belangrijkste de sound. Ze blijven ook bij zware belasting goed klinken zowel in hoog mid als laag. Ze klinken niet zo agresief als een amerikaans merk als crown of crest en blijven onverstoorbaar doorgaan ook als ze het zwaar te verduren krijgen. Maar terechte vraag van je maar met name het geluid spreekt me erg aan zeker voor een volledig digitale unit. Ze gebruiken 48Khz sampling wat voor een amp meer dan voldoende is. Ik heb voornamelijk de oem modellen getest. Dit zijn inbouwmodellen en zijn beschikbaar onder de namen digimod 500, digimod 1000 en powermod

                              Comment

                              Working...