Opleiding.

Collapse
X
 
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • djlaakie
    • Sep 2004
    • 130

    Opleiding.

    Hallo allemaal,

    Ik doe op dit moment de opleiding IT-Media Beheer Niveau 4(MBO). Ik vind het eigelijk niet wat ik er van verwacht had. Ik wil echter over stappen naar een andere opleinding. IK wil dan kiezen tussen Audiovisueel Technicus http://www.glr.nl/mbo/sv/audivisueel..._technicus.htm
    of
    Theatertechnicus http://www.glr.nl/mbo/sv/theatertech...rtechnicus.htm. Ik vroeg me alleen af wat beter is. Ik wil later gaan werken bij een (verhuur)-bedrijf of iets dergelijke. Dus dat ik dingen aansluit en afbreek. Ik wil echter ook een lichtplan kunnen maken. Dus wat lijkt jullie de beste optie?

    Owja, en hoe kan ik me ouders er van overtuigen dat ik een andere opleiding wil gaan doen? Ze denken namelijk dat de opleiding die ik wil gaan doen, niet echt me computers is(wat wel zo is). Ze zeggen, je kan beter eerst deze opleiding af maken want later is al het licht en geluid met de computer. Dus al mensen advies hebben voor beide dingen graag.

    Het liefst hier wel serieus andwoorden.

    Alvast bedankt.

    Groetjes,

    DJ Laakie
  • pro`d`user
    • Jun 2002
    • 534

    #2
    Ik zou als ik jou was eerst even een beetje rond kijken op dit forum, en gebruik maken van de zoekfunctie
    Barry K.
    Wij werken met EV ole ole
    In de studio: Tascam, AKG, Shure en Mackie Hr-824

    Comment

    • mtouch
      • Feb 2005
      • 58

      #3
      In de eerste plaats: wat weten je ouders ervan? Zijn die werkzaam in dit vak? "Al het licht en het geluid" is NU AL met de computer, om in jouw termen te blijven. Da's sowieso een onderschat gebeuren. Geldt ook voor grote speelfilms met mooie effecten, daarbij roepen mensen ook: "Oh, da's gewoon met de computer gemaakt." Da's helemaal niet "gewoon," daar is gewoon keihard aan gewerkt met de computer als handig gereedschap. Zo is het in de licht- en geluidswereld ook; hoe het klinkt hangt af van de persoon die het mixt, hoe het eruit ziet hangt af van de lichtontwerper/-operator. Zowel licht als geluid (geldt ook voor beeld trouwens) blijven persoonlijke dingen, gebaseerd op creativiteit waar geen opleiding tegenop kan. Wel kan een specifieke opleiding je een aantal technieken bijbrengen, maar veel daarvan kun je ook leren door mee te lopen. Het hangt er maar vanaf hoe gevorderd je waarin wilt zijn.

      Dan over je opleiding. Als je huidige opleiding niet is wat je ervan verwacht had, dan moet DAT de reden zijn dat je er eventueel mee ophoudt, niet omdat een andere opleiding je (nu opeens) leuker lijkt. Het gras is immers altijd groener aan de andere kant van de heuvel. Er is namelijk helemaal niet gezegd dat een opleiding leuk is omdat het vak dat je daarna kunt uitoefenen leuk is.

      Ik heb zelf vroeger ook ontzettend zitten tobben wat voor opleiding ik zou doen en ik ben blij dat ik uiteindelijk gekozen heb voor HEAO-CE. Wel vanaf mijn 15e al in de branche blijven werken natuurlijk, ervaring opdoen. Da's de beste opleiding en de meeste mensen in deze business zijn wie ze nu zijn door lang meelopen, niet specifiek door hun opleiding, integendeel zelfs. Kortom, ik heb nu het beste van twee werelden op zak, alleen voor de één heb ik een diploma gekregen en voor de ander niet. En ik moet overigens zeggen dat ik in mijn dagelijks leven beiden prima kan combineren. Ik denk dat er best veel licht-/geluid-/videobedrijven zijn die het juist fijn vinden als iemand een opleiding buiten het veld heeft genoten, in mijn geval was dat bij al mijn werkgevers tot nu toe in elk geval wel zo.

      ALS je dan AV of Theatertechniek perse wilt gaan doen, dan zou ik in jouw geval kiezen voor Theatertechniek, omdat dat volgens mij de meest brede opleiding is, waar je na afloop relatief veel kanten mee op kunt. AV is dan wat specialistischer, maar sluit misschien wel weer beter aan op de opleiding die je nu volgt.

      En tot slot, ik vond dit vroeger ook altijd een dooddoener als mensen dat tegen me zeiden, maar ze hebben echt gelijk: Je bent nu nog jong, wat nou als je later AV of Theatertechniek helemaal geen leuk vak blijkt te vinden? Dan heb je alleen daarvoor een opleiding! Je hoeft echt niet bang te zijn dat je zonder specifieke opleiding in deze business geen baan vindt. Omgekeerd zullen er maar weinig bedrijven buiten deze branche zijn die onder de indruk zijn van een AV of Theatertechniek-diploma.

      Ik hoop dat dit helpt bij het beslissen...

      Comment

      • rinus bakker
        • Mar 2002
        • 5430

        #4
        citaat:Geplaatst door djlaakie
        1) Ik vind het eigelijk niet wat ik er van verwacht had.
        2) Ik wil echter over stappen naar een andere opleinding.
        3) Ik vroeg me alleen af wat beter is.
        4) Ik wil later gaan werken bij een (verhuur)-bedrijf of iets dergelijke.
        5) Dus dat ik dingen aansluit en afbreek. Ik wil echter ook een lichtplan kunnen maken.
        1) Daar valt of staat eigenlijk alles mee....
        2) ... hoe hoger of gerichter de verwachtingen, deste groter de teleurstelling meestal is.
        3) Beter voor wat / in wat / met het oog op wat....
        4) die laatste drie woorden ( o i d) geven eigenlijk al aan dat je daar ook nog niet echt veel van weet - dus verwachten kan...
        5) Wow, nou daar heb je echt geen opleiding voor nodig... tijdje meelopen en een paar cursussen hier en daar en
        klaar is Klara.
        Mijn advies ... maak af waar je mee bezig bent en ga eens wat 'hobbyen' bij een verhuubedrijf of theater.
        Zet die roze bril daarbij dan even af en bedenk eens of je dat ook nog wilt doen als je 40, 50 of 60 bent.
        Dat is een hele moeilijke verwachting om in te vullen, maar wel de belangrijkste.

        suc6
        een verdubbelde gebruikscoefficient is echt geen luxe

        Comment

        • dabassman
          • May 2003
          • 172

          #5
          Ik zou av gaan doen. Dan kom je met je stage al bij een rental bedrijf. Ik heb heel veel mazzel gehad dat ik niet naar een theater hoefde. Als je theater opleiding ga doen krijg je decoor enzo erbij en bij av beeld.
          Door werken bolle je staat weer met je handen in je zakken!!!

          Comment

          • vasco
            • Oct 2003
            • 2567

            #6
            Ik heb gewoon MTS electrotechniek gedaan. Ben in de geluidstechniek gerold doordat ikzelf in een band speelde en onze toetsenist werkte bij Heuvelman. Leek mij wel eens leuk om mee te gaan en te zien hoe het er aan toe gaat achter de schermen bij een grote productie. Had geen enkele gedachte om het zelf te gaan doen toen. Dit was een keer mogelijk en had het erg naar mijn zin. Mee zitten kijken en luisteren hoe hij dat nu allemaal deed en op de terugweg aan hem gevraagd wat hij voor een opleiding had gehad voor dit werk. Jawel MTS electrotechniek en verder niets behalve in de praktijk meelopen en het leren van andere met jaren ervaring. Ben zelf gaan proberen met amateurbands en deze te schuiven in de oefenruimte en na een paar jaar met verschillende apparatuur te hebben gewerkt en de hulp + ervaring van die vriend, wilde ik het wel eens wat groter proberen. Mee met een band naar een optreden en ging ook lekker. Van het een komt het ander en na wat jaren alleen maar spullen huren heb ik nu ondertussen ook wel aardig wat eigen spullen en anders huur ik het nog steeds.

            Zet vooral geen roze bril op zoals Rinus zegt. Het meerendeel van het werk is slepen, sjouwen en bouwen. Tijdsdruk heb je veel mee te maken en als je pech hebt krijg je alle shit over je heen als een drummer bijvoorbeeld zijn pink heeft gekneust en verder zijn dag daarna niet meer heeft. Het ligt dan aan jou. Hou er rekening mee dat als je het werk op je 50e nog zou willen/kunnen doen je dan ook nog sleept, sjouwt en bouwt als je rug nog wilt. Uiteraard maak je ook erg veel (hele) leuke dingen mee (anders deed ik en waarschijnlijk de rest het niet meer) net als in andere vakgebieden maar maak het vak niet romantischer dan het is. Doe het niet om erbij te willen horen of populair te willen zijn, it's just a job, net als vele andere.

            Ik kan je alleen maar aanraden een goede vakopleiding te doen die naar je zin is en ook waar je naast A/V werk ook nog iets mee kunt want als het je vak toch niet blijkt te zijn dan kun je weinig andere kanten op met een A/V opleiding.

            Comment

            • Drive inn tnt
              • Sep 2003
              • 1082

              #7
              Over deze beslissing heb ik ook een hele tijd nagedacht. Ik heb toen besloten om een MBO opleiding bouwkunde te doen om daarna naar het HBO te gaan. Ik wil eerst een goede opleiding hebben want misschien vind ik over 5 of 10 jaar licht en geluid totaal niet meer interesant. Of er is geen werk in te vinden.
              Je hebt aan een aantal cursussen net zoveel als aan die 4 jarige opleiding bij het grafisch lyceum. En je kan niet doorstromen naar het HBO wat ik toch wel belangrijk vind. Ik ben op de open dag geweest en 1 van de docenten daar vertelde mij dat als je klaar bent met de opleiding je gewoon kan beginnen bij ene licht en geluid bedrijf. Je begint meestal met een beetje kisten douwen etc. Daarna mag je ook andere dingen gaan doen als ze je een beetje vertrouwen. Ik werk nu ook al een aantal jaar bij een licht en geluid bedrijf. Ik ben daar begonnen als klein pikkie die alleen een beetje drive in showtjes deed voor me zelf. Met andere woorden: nouwelijks ervaring. Ik begon met kisten douwen en kleine discotjes doen. Nu mag ik ook mee met PA en doe ik de licht show. Wat ik hiermee wil zeggen is dat je niet persee zo'n opleiding van 4 jaar hoeft te doen om een beetje een leuke plek in een licht en geluid bedrijf te krijgen. Met een paar cursussen (die als je al bij een leuk bedrijf werkt soms betaald worden) kan je net zoveel leren. Ik blijf erbij dat je het meeste nog altijd in de praktijk leert. Het is natuurlijk leuk om 4 jaar lang een MBO te doen en ook nog is iets over je hobby te leren. Maar ja het zijn wel 4 hele jaren. Denk eerst nog maar eens goed na.[?] Soliciteer eventueel bij licht en geluid boeren in de buurt om meer inzicht te krijgen in het werk. Het zijn lastige keuzes. [B)]
              Vette boksuh meneer

              [FONT=Verdana]Licht is sneller dan geluid, daarom zien veel mensen er intelligent uit, tot je hen hoort spreken.[/FONT]

              Comment

              • wallie
                • Dec 2004
                • 51

                #8
                Ik zou dan ook theater doen.
                ik doe nu AV op het grafisch rotterdam.

                als je (net als ik) regelmatig geluid/licht doet voor wat grotere projecten
                is alleen het rigging gedeelte waarschijnlijk intersant.. en dat is maar 2 uur per week
                zwaar diepm triest dus
                ~~
                Ewald

                "...But a cow is not entirely full of milk; Some of it is hamburgers!" - Jim the Security Guard "

                Comment

                • eddy56
                  • Mar 2004
                  • 102

                  #9
                  citaat:Geplaatst door dabassman

                  Ik zou av gaan doen. Dan kom je met je stage al bij een rental bedrijf. Ik heb heel veel mazzel gehad dat ik niet naar een theater hoefde. Als je theater opleiding ga doen krijg je decoor enzo erbij en bij av beeld.
                  je kunt ook gewoon soliciteren bij een bedrijf, daar hoef je niet voor naar een opleiding. als je deze opleiding gaat doen hou dan in je achterhoofd dat je in principe altijd in het weekend zult werken, en niet in een andere brache aan het werk zal kunnen.

                  Zo ben ik ooit in zwolle begonnen, en heb daar alles in de praktijk geleerd, wat volgens mij de beste leerschool is. we hebben bij ons nu ook een stage loper, die in theorie heel veel weet over eq en frequenties en zo, maar een pin bezetting van een xlr leren ze daar nog niet in 2 jaar.

                  Theorie is leuk, maar je moet het toch doen in de praktijk met je oren.

                  Greetz Eddy
                  Apogee, i\'m loving it!

                  Comment

                  • Drive inn tnt
                    • Sep 2003
                    • 1082

                    #10
                    citaat:Geplaatst door eddy56

                    citaat:Geplaatst door dabassman

                    Ik zou av gaan doen. Dan kom je met je stage al bij een rental bedrijf. Ik heb heel veel mazzel gehad dat ik niet naar een theater hoefde. Als je theater opleiding ga doen krijg je decoor enzo erbij en bij av beeld.
                    je kunt ook gewoon soliciteren bij een bedrijf, daar hoef je niet voor naar een opleiding. als je deze opleiding gaat doen hou dan in je achterhoofd dat je in principe altijd in het weekend zult werken, en niet in een andere brache aan het werk zal kunnen.

                    Zo ben ik ooit in zwolle begonnen, en heb daar alles in de praktijk geleerd, wat volgens mij de beste leerschool is. we hebben bij ons nu ook een stage loper, die in theorie heel veel weet over eq en frequenties en zo, maar een pin bezetting van een xlr leren ze daar nog niet in 2 jaar.

                    Theorie is leuk, maar je moet het toch doen in de praktijk met je oren.

                    Greetz Eddy
                    Daar ben ik het helemaal mee eens.
                    Een kennis van me doet die opleiding in Rotterdam bij het grafisch lyceum sinds 2 jaar. Ik werk dan al een aantal jaar bij een licht en geluid bedrijf. In de praktijk weet ik er meer van dan hem.
                    Vette boksuh meneer

                    [FONT=Verdana]Licht is sneller dan geluid, daarom zien veel mensen er intelligent uit, tot je hen hoort spreken.[/FONT]

                    Comment

                    • rolanddeg
                      • Nov 2004
                      • 337

                      #11
                      Praktijk, inderdaad... ik heb een aantal dagen in het theater gezeten samen met iemand die theatertechniek studeert (laatste leerjaar). Licht weet 'ie wel, maar zodra je het over een equalizer gaat hebben en op welke groep je hem het beste kan inserten gaat hij opeens heel scheel en vaag kijken... Wat je echt in de praktijk vaak nodig zal hebben leer je dus niet, hoe je het ohmage van een weerstandje kan berekenen krijg je wel. Ik twijfel nogsteeds bij die opleidingen.

                      Comment

                      • SM
                        • Oct 2004
                        • 129

                        #12
                        Je kunt dit vak in op 3 manieren:

                        1. Zonder kennis, maar met veel enthousiasme. Je begint dan met slepen en kunt doorgroeien. Maar als je niet bijzonder getalenteerd bent zal het bij slepen en eenvoudige klusjes of uitvoertaken blijven. Niets mis mee, maar toch niet de droom die menigeen heeft.
                        2. Met branchespecifieke kennis: je doet dan een AV of theatertechniek opleiding en krijgt van allerlei info. Je denkt dan dat je heel goed bent maar kunt nog steeds niets. De eerste paar jaar wordt je afgezeken on the road, maar op een gegeven moment leer je ook de praktijk. Je kunt dan eventueel nog wat hebben aan de theorie die je hebt gehad op school, en je leerproces in de praktijk kan wat sneller gaan.
                        3. Met niet-branche-specifieke kennis en een bult enthousiasme. (Bijvoorbeeld MTS electro of verpleegkundige, of zoals in mijn geval universiteit socio-economische wetenschap :-)) Hier zul je alles in de praktijk moeten leren, maar kun je specifieke dingen uit je "andere vak" wel heel goed toepassen. Vaak ben je dan heel goed op een bepaald stukje van ons vak en daardoor wel van waarde voor een bedrijf. Deze bedrijven kunnen dan ook meer investeren in jou als persoon-in-opleiding. Je hebt al bewezen ook een ander vak te kunnen.
                        Als je opleiding dan nog enigszins raakt aan wat we in dit vak doen (dus iets met electro, of mechanica, of jeugdwerk of whatever) dan kun je een eind komen als je beseft wat je allemaal nog niet kan.

                        De meeste collegae die echt verder komen vallen volgens mij in categorie 3.
                        En mocht je die Hollandse kutbandjes, of de volgende bedrijfspresentatie met beamer en niet werkende laptop van de directeur dan helemaal zat zijn kun je altijd nog je gewone vak oppakken. Heb je genoeg sterke verhalen opgedaan voor bij de koffie met je collega's die direct een sociaal geaccepteerde baan hebben gekozen om een redelijke held te zijn in hun perceptie.

                        Succes!
                        S.
                        (Als het allemaal meezit over een jaar of 2 echt Dr.Ir. S. :-) en gewoon doortrucken :-))

                        Comment

                        • kokkie
                          • Nov 2003
                          • 1166

                          #13
                          Optie 4, hoofdzakelijk voor aanstormende freelancers:
                          Haal je C en/of CE rijbewijs met chauffeursdiploma, dit scheelt echt enorm veel werk.

                          En bij iedere optie begin je nou eenmaal met kisten duwen, het gaat er gewoon om of je aanleg hebt en daardoor komt de een verder sneller dan de andere. Maar onthoud goed, er zijn nou eenmaal altijd meer mensen nodig om kisten te duwen dan om achter de knoppen te zitten.
                          Project manager licht voor kleine en grotere klussen binnen en buiten de provincie (nooit in het dorp).

                          Comment

                          • mtouch
                            • Feb 2005
                            • 58

                            #14
                            Ja en nee. Ik heb juist expres geen groot rijbewijs gehaald omdat je dan altijd de *** bent. Zeker op theatertours, op een gegeven moment ben je dan alleen nog maar van de vrachtwagen en het werk waarvoor je gekomen bent daar kom je niet eens aan toe.

                            Ik ben het echter wel met je eens dat als je freelance gaat werken een groot rijbewijs een voordeel is.

                            Comment

                            Working...