Opleiding (Again...)

Collapse
X
 
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • stokvis
    • Apr 2002
    • 17

    #31
    citaat:
    Opleiding Theater Techniek, AHK


    Puur een basisopleiding theatertechniek, mijn ervaring met de mensen die van de OTT komen is eigenlijk dat ze een redelijk pakket aan theorie hebben maar niets echt bijzonder ver uitgediept.

    Dit kan ik beamen. Ik zit nu in het derde jaar van de opleiding theatertechniek. De eerste twee jaar zijn veel theorie, en weinig praktijk. Het derde jaar doe je voornamelijk stage, en in het vierde jaar ondersteun je een aantal producties van de theaterschool.

    De opleiding is op de meeste gebieden erg oppervlakkig, maar je leert dan wel van een hele hoop dingen de basis(principes) (ook kunst- en muziekgeschiedenis etc.)
    Aangezien ik niet iedereen hier zal gaan vervelen met de details, moet je mij maar even mailen (stokvis@zonnet.nl) als je meer wilt weten.

    As far as I'm concerned 'Art' is just short for 'Arthur'
    Every case has a silver lining...

    Comment

    • reflection
      • Mar 2002
      • 413

      #32
      de eindhovense school(voorheen grafish lyceum) gaat vanaf dit jaar ook opleidingen geven in deze richting(nieuw dus) je hebt hier audiovisueel medewerker en theatertechnicus.
      ik heb me aangemeld bij de opleiding audiovisueel medewerker, best leuke school en ook en praktijklokaal.
      opleiding duurt3 jaar en het eerste jaar is theorie(en praktijk op school) het 2e jaar is al bijna hele jaar stage en 3e jaar stage en examen..dit is een B.o.l opleiding en niveau 3, das wat minder maar beter dan rotterdam of amsterdam..

      In tilburg is het te doen!!
      Energy base Light & Sound Logic Systems, Turbosound, Dateq, Pioneer, Labgruppen, Qsc

      Comment

      • Kav
        • Oct 2002
        • 80

        #33
        citaat:
        Ik zit op het GLR. Kav Wat zijn je eigen ervaringen met GLR? Meine wel goed. Ik heb in dit 1e jaar al best veel geleerd.
        Ik heb zelf geen ervaring met het GLR zelf, maar wel met de mensen die er vanaf komen of de opleiding doen/deden. Vooral voor mensen die in de theatertechniek willen werken is het MI nogal weggegooide tijd/geld. De mensen waar ik mee gewerkt heb bleken echt heel weinig gedegen kennis in huis te hebben en moesten bijna alles op de werkvloer leren. Vooral op stressvolle momenten is het heel vervelend om alles nog eens extra te moeten gaan uitleggen aan mensen die er een 4-jarige opleiding voor hebben gedaan. Deze ervaringen heb ik zowel in de studio als bij live werk, maar ik heb ook al een aantal wat stagair(e)s onder me gehad toen ik nog fulltime in de WebDesign branche werkte. Vanuit mijn ervaringen kan ik een dergelijke opleiding echt afraden, de particuliere opleidingen kosten dan wel meer maar uiteindelijk ben je dan toch stukken beter af. Het is en blijft natuurlijk een afweging. Daarnaast weet ik niet of anderen ook dezelfde ervaringen hebben, misschien heb ik wel gewoonweg steeds de verkeerde mensen bij gehad



        jaldiedal
        If it ain't broke, fix it 'till it is!

        Comment

        • Dekkertje
          • Feb 2003
          • 49

          #34
          Hé, ff een misverstand uit de weg helpen. De opleiding AV-Medewerker op het GLR en GLA is hetzelfde als reflection net beschreef. En is een 3jarige opleiding. eerste jaar op school. tweede en derde jaar vnl.stages. Begreep ik het goed Raad jij (KAV) Het GLR af alleen omdat de kennis van sommige stagiaires wat tegen valt?

          Buiten is het kouder dan \'snachts.

          Comment

          • Kav
            • Oct 2002
            • 80

            #35
            Nou, daar komt het eigenlijk wel op neer. En niet sommige stagaires, maar ook mensen die de opleiding hebben afgerond. Het viel me vies tegen, daarnaast hoor ik van collega's dezelfde verhalen, dus het gaat niet om incidenten. Daarom raad ik het (uit ervaringen dus) af, tenzij er ondertussen heel wat verbeterd is.

            Verder zijn de opleidingen theatertechniek (van wat ik ervan meegekregen en gezien heb) nou ook niet echt zo heel erg interessant. Het niveau blijft bijzonder laag. Als je een opleiding voor vooral geluidstechniek zoekt kun je MI beter in dezelfde tijd gaan werken en part-time SAE doen, dan is het nl. wel betaalbaar (en indien je free-lance werk doet is het waarschijnlijk nog aftrekbaar ook).



            jaldiedal
            If it ain't broke, fix it 'till it is!

            Comment

            • rinus bakker
              • Mar 2002
              • 5430

              #36
              citaat:En niet sommige stagaires, maar ook mensen die de opleiding hebben afgerond. Het viel me vies tegen, daarnaast hoor ik van collega's dezelfde verhalen, dus het gaat niet om incidenten.
              Nou, dan mag ik ook wel opmerken dat de OTT- en HTS-WTB-stagiaires die ik in de loop der jaren heb meegemaakt aan exact datzelfde euvel bleken te lijden...
              In die opleiding wordt veel te veel algemeen vormend en sociaal vaardig gekwezeld, maar als het op daadwerkelijke vakkennis met systematiek in probleemanalyse, berekenen met de juiste formules, kennis van materialen enz aankomt, dan is het toch behoorlijk <img src=icon_smile_sad.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_clown.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_blush.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_shy.gif border=0 align=middle><img src=icon_smile_sleepy.gif border=0 align=middle>. Huilen met de pet op!
              Deze opleidingen staan nog erg zwaar in de kinderschoenen, zoals ons hele vakgebied nog bijna dagelijks fors in ontwikkeling is, en daarbij zwalkt tussen "cowboys en bluffers" en de "serieuze mensen met hart-voor-het-vak" (met inhoudelijke vakkennis en een verantwoordelijke mentaliteit).
              De docenten die de ambitie (moeten) hebben om zo'n heel breed vakgebied te bestrijken hebben eigenlijk op een soortgelijke manier dat probleem.
              Een huisarts weet ook van alles in een menselijk lichaam wel een beetje af, maar die laat je in het ziekenhuis echt niet als specialist (hartchirurg, anesthesist, oncoloog, dermatoloog enz) aan mensen zitten knoeien.
              Van die TT-opleidingen krijgen we nu allemaal 'generalisten' met gebrek aan diepgang op bijna elk terrein.
              Alleen door persoonlijke betrokkenheid of gezond fanatisme zijn mensen geneigd om op eigen houtje die verdergaande kennis en vaardigheden te verwerven. Door bijvoorbeeld in de weekeinden te werken bij verhuurbedrijven, schouwburgen enz.
              En daar hun leergierigheid op de juiste wijze te etaleren: "ik wil èchte werk hier leren", en niet een houding van "ik studeer hiervoor, dus mij maak je niets wijs".



              Let's break things better
              een verdubbelde gebruikscoefficient is echt geen luxe

              Comment

              • Booster
                • Feb 2002
                • 86

                #37
                Kav's suggestie van de HKU is wat audio betreft een aanrader.
                Vriend van me studeert er muziek technologie en het bevalt hem prima.
                Geluid zowel live als studio-werk, compositie, tecniek... the whole enchelada

                Off topic:
                Deze zelfde jongen is op zoek naar een stageplaats bij een studio (regio Noord-Holland/Utrecht) iemand die toevallig nog een idee heeft?

                Heleen


                'k Ben de clutch kwijt.
                Oxymoron: Vrouwen-logica

                Comment

                • JorisH
                  • Apr 2003
                  • 1

                  #38
                  Ik zit met ongeveer het zelfde probleem. Kheb nu bijna m'n VWO afgerond en wil Audio Engineer worden. Kben afgewezen voor de opleiding AudioDesign aan de HKU omdat ik te weinig ervaring heb. (daar hebben ze ook gelijk in)... Hoe hoog schatten jullie mijn kansen om ooit te gaan Enigineren, en hoe moet ik dit (ervaring opdoen) aan gaan pakken? SAE kan ik niet betalen.

                  Comment

                  • Jan-Peter
                    • Jan 2001
                    • 311

                    #39
                    Ik heb helaas niet alle postings gelezen, maar is er al iemand die gedacht heeft aan het ROC in Utrecht. Daar hebben ze een opleiding Sound & Vision ! Start in september voor de tweede keer met maar liefst 4 klassen.
                    16 februari 2008... PA-markt !

                    Comment

                    • Dekkertje
                      • Feb 2003
                      • 49

                      #40
                      Het is natuurlijk wel zo dat je het meeste leert in de praktijk. Maar voor je met de praktijk begint (in o.a. verhuurbedrijven of kleine studio's) heb je wel meer ervaring als je een opleiding in die richting heb gedaan. En daar ben ik dus mee bezig. Er zullen best betere opleidingen zijn dan het grafisch lyceum maar die zijn of particulier (dus niet te betalen) of op een hoger startniveau (zoals HKU), die kan niet na de mavo. Ik weet niet of dat eigenlijk wel na de Havo kan. Maar ik leer nog wel veel op het grafisch lyceum en ik heb er persoonlijk wel veel aan.
                      Groeten,
                      Dekkertje


                      Met mij erbij is het altijd feest
                      Buiten is het kouder dan \'snachts.

                      Comment

                      • lightfreak
                        • May 2002
                        • 23

                        #41
                        citaat:
                        ik zelf zit op de opleiding sound & vision van het roc utrecht in utrecht.
                        dit is een nieuwe Mbo opleiding op niveau 4
                        de website is http://www.sound-media.nl

                        ik hoop dat je er iets aan hebt

                        Comment

                        • prince_Darkness
                          • Apr 2003
                          • 2

                          #42
                          als je te weinig ervaring hebt op het gebied van engeneering ga dan ergens als vrijwilliger in een jeugd centrum aan de slag daar kan je vaak veel leren.

                          Ik zelf heb het SAE gedaan en het is niet echt een opleiding voor noobs.

                          voor mensen die graag dingen willen leren kunnen op mijn iste kijken voor tutorials over geluid..


                          Comment

                          • twtia
                            • Jun 2002
                            • 77

                            #43
                            In de music-maker van deze maand staat een hele special over geluid gerelateerde opleidingen.

                            groeten,

                            Gijsbert

                            sound, sorbets and surfing. The 3 most inportant things in life

                            Comment

                            • Prins
                              • Apr 2003
                              • 98

                              #44
                              Ik zelf doe de opleiding Media Engineering aan de Hogeschool Enschede.
                              Deze opleiding wordt daar pas sinds 2 jaar aangeboden en staat dus nog in de kinderschoenen.
                              Voor meer info :





                              Comment

                              Working...