Rookverbod in horeca vrijwel zeker van tafel

Collapse
X
Collapse
+ More Options
Posts
 
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Reemski
    • Dec 2001
    • 690

    Rookverbod in horeca vrijwel zeker van tafel

    Bron: www.zibb.nl


    Rookverbod in horeca vrijwel zeker van tafel

    Het wettelijke rookverbod in cafés, discotheken, coffeeshops en restaurants per 1 januari 2005 is van tafel. Voorwaarde is wel dat de horeca zelf maatregelen neemt om het roken te ontmoedigen. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid en Koninklijk Horeca Nederland hebben daarover dinsdag overeenstemming bereikt.
    Voor de zomer hield Hoogervorst nog vast aan een wettelijk rookverbod vanaf 2005. Hij volgde daarmee het beleid van zijn voorganger Borst, een fervente antirookster. Gesprekken met de horecaorganisatie hebben Hoogervorst evenwel overtuigd van de grote problemen die een rookverbod met zich meebrengt.

    Volgens Koninklijk Horeca Nederland leidt een volledig rookvrije horeca tot een verlies van veertigduizend banen.De horeca krijgt tot eind dit jaar de tijd een 'stappenplan' op te stellen, waarin concrete maatregelen moeten staan om niet-rokers te vrijwaren van sigarettenrook als zij uitgaan.

    Voor plaatsen waar veel jongeren komen of waar gesport wordt (zoals commercieel geëxploiteerde sportkantines), wil minister Hoogervorst een duidelijke datum waarop het rookverbod een feit moet zijn. Hij denkt daarbij aan 1 januari 2006.

    Voor restaurants, hotels, cafés, coffeeshops en disco's, is de bewindsman bereid tot meer souplesse. Waar mogelijk moeten er rookvrije ruimten komen. Volgens KHN is dat voor grotere uitgaansgelegenheden geen probleem.

    Het café om de hoek en kleinere restaurants kunnen waarschijnlijk rekenen op clementie, evenals de coffeeshop. Volgens de horeca zullen hier maatregelen worden genomen 'in lijn met het maatschappelijk draagvlak aangaande niet-roken'. In de praktijk betekent dit geen harde einddatum waarop het café rookvrij moet zijn.

    Hoogervorst beslist nog dit jaar of het 'stappenplan' voldoet en een wettelijk rookverbod voor de horeca definitief van tafel kan. Werknemers in gewone bedrijven hebben vanaf 1 januari 2004 wel recht op een rookvrije werkplek. De minister overlegt nog over een aparte rookregeling voor de poppodia. Psychiatrische instellingen, verzorgingshuizen en daklozencentra hoeven niet geheel rookvrij te zijn, vanwege de bijzondere situatie van de bewoners.

    Op verzoek van de horeca zal minister Donner van Justitie onderzoeken of het mogelijk is ook jeugdigen die drank kopen te beboeten. De verkoop van wijn en bier aan jongeren onder zestien is verboden, voor sterke drank ligt de leeftijdsgrens op achttien jaar. Nu is alleen het barpersoneel of de slijter strafbaar als jongeren toch de drank aanschaffen.

    Volgens de horecaorganisaties is dat oneerlijk en ineffectief. Een boete voor de koper zou de jongeren afschrikken.


    Publicatiedatum: 10 september 2003
    Bron: Volkskrant
    Auteur: Volkskrant
  • JBL-QSC-DBX
    • Apr 2003
    • 381

    #2
    Citaat: "....Waar mogelijk moeten er rookvrije ruimten komen...."

    Met 12 miljoen niet rokers in Nederland (bron RTL nieuws 10-09-03)lijkt me dit toch verreweg de grootste groep en lijkt het me logischer dat er aparte ruimtes komen waar wél gerookt mag worden. Zul je straks zien in een restaurant, wordt je gevraagd roken of niet roken? Rook je niet, wordt je ergens achter in een aanbouwsel weggestopt.

    Verder boeit het me niet zoveel. Vindt wel dat er eigenlijk ook een stuk mentaliteitsverandering bij hoort. In een café zal het niet meevallen, maar wanneer je in een restaurant zit te eten en het gezelschap aan de tafel naast je begint te roken net als je zelf nog zit te eten vindt ik niet echt prettig. Rokers moeten zelf mogen bepalen of ze wel of niet roken, de regering mag het best ontmoedigen, maar de roker mag naar mijn mening over het algemeen best wat meer begrip opbrengen voor de niet-roker.
    Timescape.nl

    Comment

    • sis
      • Jul 2003
      • 3305

      #3
      In Belgie is het al een tijdje verplicht om in alle gelegenheden een rookvrije ruimte te hebben, ook verplicht is een afzuigkap !!!
      sis
      Fulltime freelance muzikant, producer , componist.

      Comment

      • Controller
        • Apr 2002
        • 745

        #4
        Meer nieuws

        bron www.zibb.nl

        Horeca krijgt meer tijd voor eigen rookbeleid

        Cafés en restaurants krijgen meer tijd om een eigen antirookbeleid op te zetten. De verplichting dat horecagelegenheden uiterlijk 1 januari 2005 over rookvrije ruimtes moeten beschikken, gaat voor onbepaalde tijd de koelkast in als de sector voor kerst van dit jaar met een doortimmerd stappenplan komt.

        Dat heeft minister Hoogervorst van Volksgezondheid afgesproken met Koninklijk Horeca Nederland, bevestigde een woordvoerder van het ministerie woensdag. Het stappenplan moet er vooral op gericht zijn het roken onder jeugdige cafébezoekers te ontmoedigen.
        Het is de tweede handreiking van het departement naar de horeca. Oorspronkelijk zouden drank- en eetgelegenheden al op 1 januari een rookvrije werkomgeving voor het personeel moeten hebben. Die verplichting werd na aandringen van Horeca Nederland met een jaar opgerekt.

        Afgelopen maandag slaagde de belangenvereniging erin de bewindsman te overtuigen dat ook 1 januari 2005 nog te kort dag is voor de meeste horecaondernemers. Hoogervorst is nu bereid de branche de kans te geven een eigen ontmoedigingsbeleid op te zetten, als dat plan voor kerst bij hem op het bureau ligt.

        Niet-rokers-vereniging CAN is woedend en vindt dat Hoogervorst onjuiste argumenten hanteert zoals eventueel banenverlies. Het maatschappelijk draagvlak voor rookvrije horeca is veel groter dan de bewindsman denkt, aldus CAN. De organisatie is van plan dit najaar een campagne voor een rookvrije horeca te beginnen.

        De Stichting Rokersbelangen (SRB) is juist opgelucht. 'De overheid erkent met het terugdraaien van de plannen dat de roker onevenredig hard zou worden aangepakt', aldus bestuurslid T. Wurtz. 'De horeca kan heel goed zelf zorgen voor de niet-rokers zonder dat de rokende klant wordt verbannen.'

        Het Astma Fonds noemt het uitstel 'onacceptabel dat werknemers en bezoekers van uitgaansgelegenheden niet beschermd zijn tegen de schadelijke gevolgen van tabaksrook.' De organisatie wijst op de de Tabakswet waarin onder andere staat dat elke werknemer recht heeft op een rookvrije plek.

        Een andere wens van KHN, om uitbaters niet langer strafbaar te stellen voor de verkoop van drank aan jongeren onder de 16 jaar, neemt de bewindsman mee naar zijn collega van Justitie Donner. Volgens de horecaondernemers is deze wettelijke verplichting voor hen niet te handhaven. Niet alleen is het vaak moeilijk te zien of iemand jonger is dan 16, maar vaak wordt het biertje gekocht door een ouder vriendje of familielid.

        De vereniging wil daarom invoering van het Amerikaanse systeem, dat jongeren zelf strafbaar stelt als zij alcohol nuttigen.

        Publicatiedatum: 10 september 2003

        Comment

        • Dave
          • Jan 2001
          • 757

          #5
          citaat:Geplaatst door JBL-QSC-DBX

          Citaat: "....Waar mogelijk moeten er rookvrije ruimten komen...."

          Met 12 miljoen niet rokers in Nederland (bron RTL nieuws 10-09-03)lijkt me dit toch verreweg de grootste groep en lijkt het me logischer dat er aparte ruimtes komen waar wél gerookt mag worden. Zul je straks zien in een restaurant, wordt je gevraagd roken of niet roken? Rook je niet, wordt je ergens achter in een aanbouwsel weggestopt.
          Je kan je erover verbazen, maar in Amerika gebeurt dit ook echt. Daar hebben ze in bepaalde restaurants echt een soort van aquarium voor de rokers, totaal afgesloten van de rest van het restaurant.
          U x I = Boem.

          Comment

          • Gast1401081
            • Mar 2001
            • 7999

            #6
            moet me 1 ding van het hart.
            het enige wat ik lees is dat de ingangsdatum per 1-1-2005 van tafel is, onder diverse voorwaarden.
            Met andere woorden : doen jullie het niet vrijwillig, dan gaat-ie alsnog per 2006, of 2007 in...

            Comment

            • JBL-QSC-DBX
              • Apr 2003
              • 381

              #7
              ********,

              je hebt gelijk, ik vind die maatregel echter wel goed. Café's en dergelijke kunnen nu eerst zelf kijken hoe ze met het 'probleem' om kunnen gaan en hun zaak aanpassen aan de gewenste eisen. Dit zal ze ongetwijfeld minder geld kosten dan wanneer er van de ene op de andere dag een wet in het leven geroepen wordt met een scala aan maatregelen en eisen waaraan alle zaken per ..-..-.. moeten voldoen! Dus toch een positief punt. Wanneer de horeca niet op eigen initiatief maatregelen treft moet de regering dan toch maar per 2006-2007-?? eisen stellen en een wet in het leven roepen.

              Groeten, Joris
              Timescape.nl

              Comment

              Working...