Stroomstoring

Collapse
X
 
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • jerre
    • Jun 2003
    • 286

    #46
    Hallo,
    sorry Rinus, 'k ga je 't artikel schuldig moeten blijven vermits 'k niet meer weet waar 'k 't gelezen had ('t kan op werk zijn geweest, 't kan ook 'n artikel op inet zijn).
    'k heb even een kleine opmerking over dat artikel van essent, in belgie wordt voor zo'n 60% aan kernenergie gebruikt ipv 25 a 30. nu wat ze daar zeggen over steenkoolcentrales, wat ik er over weet, en ook wel algemeen bekend is, is dat deze stillaan zullen moeten verdwijnen om de kyoto normen te halen.
    Soit, nu ga 'k 'r over zwijgen want dit is een eeuwige discussie vermis de energiebedrijven niet allemaal even eerlijk zijn over wat ze verkopen.
    Eventjes nog een mooie voor de windmolenliefhebbers: 3 weken geleden is er in zeebruggen een molen z'n wieken verloren, 100m ver gevlogen, gelukkig geen gewonden en een week geleden verloor hier een windmolen olie, de opvangbak voor de olie was vrij vol en door de regen is die bak overgelopen. Misschien een paar dingen die mis kunnen gaan met veilige groene energie
    nu gij en dan ikke weer

    Comment

    • jerre
      • Jun 2003
      • 286

      #47
      Ik kan het toch niet laten nog ff één artikeltje te droppen wat ongeveer een beetje omschrijfd wat ik bedoel, niet over in- en export, maar over m'n geliefde (ahum) windmolens:


      Een klap van de windmolen

      Derk Jan Eppink 27/08/2003

      Het leedvermaak kende in België geen grenzen toen onlangs in een groot deel van de VS de stroom uitviel. Een 'supermogendheid zonder stroom' is zoiets als een reus op lemen voeten. En die reus ging op zijn neus toen thuis het licht uitviel. Wat een lachen over die versleten Amerikaanse infrastructuur.


      Hoe zit het trouwens met onze infrastructuur? Brussel, de hoofdstad van Vlaanderen, België en Europa, zuivert niet eens zijn afvalwater. Leuke hoofdstad waar de 'pipi en kaka' zo de Zenne ingaat. Volgens de Wereld-Waterraad staat België met de kwaliteit van het oppervlaktewater op de voorlaatste plaats. Alleen Mauritius doet het slechter. In de VS viel de stroom uit door een panne. Nederland en België zijn bezig met een energiebeleid waardoor de stroom bij ons ook zal uitvallen. Wie hard om de VS wil lachen, zwemt beter eerst een stukje in de Zenne.

      Men kan de VS zien vanuit twee invalshoeken. In de eerste visie is Amerika het land van arrogante domoren; de monomane heersers van de wereld. Dat beeld, dominant onder Vlaamse intellectuelen, wordt sterk gevoed door anti-Amerikanisme. In de tweede visie is Amerika ons voorland. Wat daar gebeurt, gebeurt bij ons ook, alleen later. Bijvoorbeeld de vorming van getto's in grote steden, drugsgebruik, geweld op scholen. Wie onze toekomstige problemen wil kennen, moet kijken naar de VS. Voor lering én preventie. Persoonlijk huldig ik die tweede visie.

      Enkele jaren geleden viel in Californië, de zesde economie ter wereld, de stroom uit. De anti-Amerikanen in Europa lachten natuurlijk weer: de bakermat van de elektronische revolutie zit in het donker. Haha! De oorzaken moeten ons echter bekend in de oren klinken. De Californische gouverneur, Gray Davis, stelde een maximumprijs voor elektriciteit in. Hij wilde met goedkope stroom populair zijn bij de burgers die via directe democratie hun gouverneur kiezen. Davis was de Steve Stevaert van Amerika.

      Amerikanen zijn enorme energieverbruikers maar geen enkele burger wilde een elektriciteitscentrale in zijn buurt. Actiegroepen blokkeerden alle bouwplannen. Californië ontwikkelde een nieuw begrip: Banana (build absolutely nothing anywhere near anybody). De energieconsumptie steeg enorm door de lage prijs, maar er was geen capaciteit. Gevolg: energiebedrijven gingen failliet en het licht viel uit. Davis moest voor tientallen miljarden dollar stroom inkopen bij andere deelstaten. Resultaat: een enorme overheidsschuld van 38 miljard dollar. Via de directe democratie is nu Arnold Schwarzenegger onderweg voor de grote schoonmaak. Ik ken iemand in de Wetstraat die in zijn Burgermanifesten ooit lyrisch was over directe democratie. Maar in combinatie met populisme (en dat is het meestal) is het een recept voor een ramp.

      In plaats van te leren zijn België en Nederland bezig gelijksoortige fouten te maken, die ook gaan resulteren in elektriciteitsonderbrekingen. Alleen begaan we die fouten op onze manier, met onze motieven. België is per hoofd van de bevolking, samen met Luxemburg, de grootste energieconsument van Europa. Dat grote verbruik leverde de afgelopen maanden tijdens de hitte geen grote problemen op omdat in België zeven kerncentrales zorgen voor circa zestig procent van het elektriciteitsverbruik. Er is een constante aanvoer van stroom. Maar wat is de regering van plan? Zij wil vanaf 2015 de kerncentrales sluiten. Wat zei minister Johan Vande Lanotte tijdens een 1 mei-viering in Oostende: ,,Windmolens kunnen tegen 2015, wanneer de eerste kernreactor dichtgaat, 6 á 7 procent van de totale elektriciteitscapaciteit voor hun rekening nemen. Ze vormen wel degelijk een alternatief voor kernenergie''. Het eerste deel van de uitspraak is al een ambitieus doel. Het tweede deel is apenkool. Windmolens kunnen de zeven kerncentrales niet vervangen. Wie dat zegt, plant hoe dan ook de stroompann
      nu gij en dan ikke weer

      Comment

      • Rock On
        • Jan 2004
        • 250

        #48
        Wat kunnen we hier nog op zeggen... [v]
        "I do know everything, just not all at once. It's a virtual memory problem."

        Comment

        • rinus bakker
          • Mar 2002
          • 5430

          #49
          Shit he Jerre, dat is een hoop!
          die ga ik eerste eens FF op mijn gemak lezen.
          in elk geval bedankt voor de moeite!
          een verdubbelde gebruikscoefficient is echt geen luxe

          Comment

          • rinus bakker
            • Mar 2002
            • 5430

            #50
            Hoi Jerre.
            'kheb 'm gelezen!
            En met de strekking ervan ben ik het 'niet geheel oneens'.
            Zie je wel ik kan me best diplomatiek uitdrukken.
            Overigens... niet alleen voor Belgie staan de Californische toestanden te wachten.
            Nederland is al een tijdje geleden begonnen aan het afglijden naar de uiterste konsekwentie van het populistische milieugezwets: als er geen fabrieken meer zijn is er ook geen vervuiling meer, en is de behoefte aan energie aanmerkelijk veel kleiner geworden.
            En in Duitsland heeft meneer Schröder zich ook laten inpakken door de Groenen, dus zo rond 2020 wordt het hier Californie-in-het-kwadraat.

            En dan danken we de Fransen en de Finnen elke keer voor dat uurtje/dag dat we achter een PC (ofzoiets) mogen kruipen, de auto aan de lader mogen gooien of de koelkast mogen laten draaien.
            Enne ... de meeste gemalen worden ook door stroom gevoed.
            Dus grote delen van 't Westland en Friesland staan dan gewoon het halve jaar onder een laagje water. Dus van de komkommers, tomaten, siergewassen en koeien hoeven we het dan ook niet meer hebben.

            Net zoals dat was rond 1850-1900.
            Want dat was de periode van de ideale verhoudingen tussen natuur en cultuur volgens veel van de huidige "natuur-fetisjisten".
            Diezelfde types die op het platteland gaan wonen en dan gaan zeiken dat de mest van de buurboer stinkt. Of die naar goed Hollands gebruik klagen over vliegtuiglawaai, maar zelf wel via Schiphol naar de vakantiebestemming gaan.
            een verdubbelde gebruikscoefficient is echt geen luxe

            Comment

            • jerre
              • Jun 2003
              • 286

              #51
              je hebt 'm helemaal 't ergste is dat veel mensen kuddebeesten zijn waar alles wat ze moeten in geloven 'r met de paplepel ingestomt moet worden. dus als een groene zegt , het moet zus of zo, dan denken ze, hmm het is een groene dus die zal 'r dan toch wel iets verstand van moeten hebben (right). ze hebben hier in belgie vorige week nog 'ns 'n stapje gedaan om de discussie vd energie open te trekken, met als gevolg natuurlijk direct de groenen en de zogezegde populistische partij (spa) er tegenin. Er zal nog wel wat heen en weer gewauweld worden, maar het is een stap, hopelijk wordt het een wandeling in de goede richting of we mogen binnen een paar jaar de arbeid met ossen terug beginnen overwegen (aiai daar zijn de groenen weer ... ).
              nu gij en dan ikke weer

              Comment

              • rinus bakker
                • Mar 2002
                • 5430

                #52
                Hoi Jerre,
                Ik heb in principe niks tegen de Groenen of Roden of Blaauwen (die zeker niet! maar dat heeft andere oorzaken), maar waar ik iets tegen heb is het niet duidelijk maken van de konsekwenties van de keuzes die gemaakt moeten worden.
                Als je echt het energiegebruik wilt terugdringen leidt dat onherroepelijk tot het terugdringen van het niveau van welvaart. Vertel de schoolkinderen maar weer dat ze op onverwarmde slaapkamers zullen slapen en zelf door weer en wind naar school moeten fietsen (niks brommers/scooters enz).
                De buitenlandse vliegvakanties zijn ook afgelopen en worden verloot of bij toerbeurt toegewezen door ... ja door wie eigenlijk? ...
                En als het een paar dagen niet waait komt er een "meneer van de EVI" ('EnergieVerbruiksInspectie') controleren of je stiekem toch niet meer verbruikt dan het toegewezen quotum voor koelkast, TV en verlichting....
                Die "milieu-bewuste" mensen maken de uitkomst van de rekensom van hun idealen nooit duidelijk voor de grote massa, want dan waren ze zo hun stemmers kwijt.
                Het is al zo'n 7-8000 jaar archeologoisch en historisch aantoonbaar zo dat beschavingsniveau, welvaart en welzijn gekoppeld blijken aan een grote mate van 'beheersing van de omliggende natuur' (al bleek dat dan meestal op roofbouw uit te draaien) en steeds weer een groeiend gebruik van energie.
                Die analyse koppelen aan onze huidige situatie (die echt niet alleen maar rozengeur is, dat weet ik ook wel) zou voor politici verplicht moeten worden voordat ze hun mond weer opendoen.
                En laat ze ook eerst eens met alle (!) groepen technici (de pro's en con's) gaan praten voordat ze weer gaan raaskallen over die ene fantaaaaaaaastische oplossing en de gouden bergen die ermee samenhangen. Van alle kwaden is atoomstroom zo kwaad nog niet.
                een verdubbelde gebruikscoefficient is echt geen luxe

                Comment

                • Gast1401081
                  • Mar 2001
                  • 7999

                  #53
                  drie opmerkingen :

                  a de almelose windmolenfabriek (door GE en brand verwoest..) wordt niet meer opgebouwd, wegens niet (meer) Rendabel.

                  b de gekozen burgemeester is een van de meest handige zelfmoordakties van de democratie sinds Pim Fortuyn > we staan erbij en kijken ernaar terwijl de ondernemers massaal vluchten naar andere (goedkopere) landen..

                  c sinds de energieboeren de spanning hebben opgevoerd van 220 naar 240 ( toch bijna 10%) is op het zelfde verbruikstoestel de stroom ook bijna 10 % toegenomen. Een energie-gebruik-toename van maar liefst 21 %. En die wordt deftig belast door een Eco-tax, door dezelfde mensen die we zelf heel democratisch hebben gekozen.

                  En inderdaad : de nieuwgebouwde huizen tegenover het visboertje (dat er pas 30 jaar stond) kregen bewoners die als eerste daad dat visboertje weg-procedeerden wegens stank-overlast. Hoofdbewoner no 1 was idd een vriendje van een van de gemeentelijke politici. Heeft nog wel wat dubbele beglazingen gekost, maar de visboer was de uiteindelijke verliezer.

                  Comment

                  • cornedure
                    • Jul 2002
                    • 230

                    #54
                    Het grootste probleem aan de uitstap uit de kernenergie vind ik dat er nooit een grondige studie is uitgevoerd naar de haalbaarheid ervan, en welke alternatieven zullen moeten aangewend worden. Zoals Jerre terecht zei, wat de groenen zeggen, dat kan toch niet verkeerd zijn.

                    Komt er nu een minister die een studie plant naar de haalbaarheid omdat hij toch zijn twijfels heeft, dan beginnen die groenen en de rooien te steigeren. Het is paniekvoetbal van de bovenste plank. En zoals altijd in de Belgische politiek heeft de grootste roeper met het meest sympathieke hoofd gelijk. Redelijk en doordacht zijn, dat is voor knoeiers.

                    Ik vraag me dan alleen af hoe men aan de Kyoto-norm gaat komen. Een studie heeft aangetoond dat in de beste omstandigheden slechts 10% van de energie kan opgewekt worden door hernieuwbare bronnen, althans hier in België. Betekent dat men 90% fossiele brandstof gaan stoken, ongeveer het dubbele van vandaag.

                    Nog een punt: de veiligheid wordt als grootste argument genoemd voor de uitstap uit kernenergie. Maar hoeveel doden zijn er al gevallen in de steenkoolmijnen in China, Rusland, Polen, ...? En hoeveel doden hebben gaslekken al veroorzaakt? Olierampen op zee?

                    Maar ja, blijkbaar gaan politiek en logica niet samen.

                    Comment

                    • laserguy
                      • Jun 2003
                      • 2755

                      #55
                      citaat:Maar ja, blijkbaar gaan politiek en logica niet samen.
                      om het op zijn Belgisch te zeggen: "allez gij!"

                      Het is inderdaad een waarheid als een koe: politiek en logica gaan niet samen maar dit ligt voor een groot gedeelte aan de studierichtingen die de heren/dames gevolgd hebben. Vraag aan een "pol-en-soc"-er (zo noemen wij in Belgie iemand die Politieke en Sociale wetenschappen heeft gestudeerd) eens iets logisch of nog erger: probeer er eens een avond mee te praten zonder vooraf je te bezuipen: deze mensen leven in een andere wereld waar logica onbestaande is en waar er vooral andere wetten heersen (en welke dat zijn heb ik nog niet kunnen vinden).
                      Feit is: het is een wonder dat we nog elektriciteit hebben ondanks alle knoeiers van beleidsmensen. Ik ben in ieder geval al aan het denken om binnen een paar jaar als het erger wordt een tractiebatterij in mijn kelder te dumpen zodat mijn computertoestanden en een basisverlichting met LED's tenminste altijd gegarandeerd zullen zijn.
                      Koken doen we dan wel op Indiaanse wijze (kunnen we gelijk telefoneren met rooksignalen).
                      Beware! To touch these wires is instant death. Anyone found doing so will be prosecuted.

                      Comment

                      • rinus bakker
                        • Mar 2002
                        • 5430

                        #56
                        citaat:Geplaatst door cornedure
                        hoe men aan de Kyoto-norm gaat komen.
                        door wie en voor wie is die Kyoto-norm eigenlijk bedacht?
                        En wie hebben hem wel (en wie vooral ook niet) geratificeerd.
                        Dus wij gaan met de Kyoto-norm in de hand nu tegen India, China, Brazilie enz. zeggen dat zij niet zoveel CO2 enz mogen uitwerpen (Lees: "niet al te hard economisch mogen groeien!" ... want anders worden wij in onze dominantie bedreigd?)
                        Maar de VS en Rusland moeten ook nog tekenen volgens mij.
                        Overigens:
                        Er zijn er boorkernen uit het landijs van Groenland gehaald waarin bleek dat in de voorlaatste IJSTIJD (~150.000 jaar geleden) er een lange periode (1000a1500 jaar) geweest is waarin er 3 (!) maal zoveel CO2 in de atmosfeer zat als nu.
                        Een 'verdwenen beschaving'?
                        Of gewoon het feit dat verhoogde CO2 dichtheid en klimaatsverwarming niet perse aan elkaar verbonden zijn....
                        We weten er eigenlijk allemaal nog geen ruk van. Maar 'we' zijn wel altijd geobsedeerd door de erfzonde.
                        Homo sapiens als vergaller van het Paradijs.
                        een verdubbelde gebruikscoefficient is echt geen luxe

                        Comment

                        • Gast1401081
                          • Mar 2001
                          • 7999

                          #57
                          en toen waren we waar we zijn wilden : het Politiek Cafe..... Biertje??

                          Comment

                          • Sikkie
                            • Sep 2004
                            • 126

                            #58
                            citaat:
                            --------------------------------------------------------------------------------
                            Geplaatst door Dave
                            Oplossing: Aggregaat in de tuin en voor je eigen sap zorgen?

                            --------------------------------------------------------------------------------
                            moet je daar niet een vergunning voor hebben?

                            Comment

                            • rinus bakker
                              • Mar 2002
                              • 5430

                              #59
                              En in Drachten - althans mijn woonwijk - lag ie er ook zo'n dikke 1,5 uur uit op maandag middag 1 november 2004
                              (om 15u00 was de stroom weer terug en om 15u02 klapte de zaak er weer af, toen nog eens een minuut of 10 stroomloos).
                              Je kunt meteen geen bal meer, behalve buiten open haard hout hakken
                              een verdubbelde gebruikscoefficient is echt geen luxe

                              Comment

                              • Dave
                                • Jan 2001
                                • 757

                                #60
                                Ach, het kan friezen...
                                U x I = Boem.

                                Comment

                                Working...