aankoop licht met band

Collapse
X
 
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Frederick
    • Sep 2007
    • 13

    aankoop licht met band

    Hallo,

    Met onze band (Sanitarium) willen we wat aan onze show werken en zitten we met het idee om zelf enkele extra lichten aan te kopen.
    Aangezien we complete noobs zijn op dit gebied zitten we met enkele vragen. We willen natuurlijk geen miskoop doen.

    Wat zouden we willen aankopen:

    - 2 Par's die op de achterste hoeken van het drumpodium geplaatst worden en zo wit licht richting drum en publiek schijnen.

    - 2 (Led) Par's die voor de sidefills (grote doeken voor onze versterkers) plaatsen en zo de sidefills oplichten.


    Korte par 56's. Is dit een goede keuze?
    voor de par's aan de sidefills willen we misschien Led par's nemen omdat je hiermee meer precieze kleuren kunt samenstellen. Maar zijn Led par's geschikt om een doek goed op te lichten of neem je hier beter gewone par's?

    qua besturing. Kopen we zelf een kleine controller om deze 4 par's te regelen of zetten we gewoon in onze technische fiche dat er op het lichtpaneel 4 plaatsen vrij moeten zijn om onze par's op aan te sluiten. Indien de 2e keuze. Welke bekabeling hebben we dan nog nodig en hoe vermelden we dit best in onze technische fiche?


    Alvast bedankt. We kunnen alle hulp gebruiken
  • DJ_matthias
    • Jun 2005
    • 620

    #2
    kan je niet gewoon in de rider zetten dat je vier losse parren wilt om extra dingen uit te lichten?
    lever dan een kleine tekening bij je technische fiche en de licht/geluidsboeren houden er dan waarschijnlijk wel rekening mee hoor...
    we had a light designer once, but he went mad so we shot him.
    Now he's a light of a diffrent kind, one of ***'s little gobo's in dimmer heaven!

    Comment

    • jens
      • Aug 2004
      • 1067

      #3
      Je moet het verder ook nog bedienen, wat niet gaat als je zelf speelt.

      Ook de geluidstech heeft er geen tijd voor. dus een extra mannetje mee, wat niet echt voordelig is om 4 lampen te bedienen.

      Laat je het lopen op een sturing dan voegt het niks toe aan je show want de lampen knipperen maar wat....Ik zou helemaal niks kopen als ik jullie was

      het beste is gewoon om het aan de zaal over te laten, je kan dat idd aangeven op je band rider dat je bijv graag bepaalde kleuren wil, en ook dus parren achter de drums.

      Comment

      • stekelvarke
        • Dec 2004
        • 1062

        #4
        ik zou je wensen even neerleggen bij een verhuur/productie bedrijf, zij regelen dan alles wat met licht te maken heeft, en jullie rekenen de prijs door aan de opdrachtgever.

        Of zoals al aangehaald, een aantal "specials" in je rider zetten en dan moet de organisatie voor de rest zorgen (zeker handig als je veel festivalletjes doet).
        exit night into LIGHT

        Comment

        • showband
          • May 2001
          • 4524

          #5
          Gewoon doen.

          Als jouw band er eventjes wat tijd in stopt kun je als enige band de show stelen in kleine zaaltjes waar de techniek K*T is. Dan maak je meer indruk dan op een groot podium waar je via je rider OOK iets bijzonders wil.

          Ik heb mijn een van mijn bands honderd jaar geleden (zo lang lijkt het tenminste) bij de drummer een 30 gulden stroboscoopje op de kickdrum bevestigd met een voetschakelaar in het stroomsnoer bij de bassist. Stond je in een jongeren centrum met stobeeffecten bij de drumsolo voor weinig.
          Vlaggen aan de bas en gitaarhals bij het laatste nummer en niemand die je band meer vergat.

          Creativiteit en een paar centimeter meer lopen dan andere bands laten je terecht opvallen. Gewoon omdat andere bands dat niet doen. Geen zin, geen ideeen, of ook omgelult door mensen die zeggen "dat hoort iemand anders voor je te doen". (waar kennen we die van?)

          En als je grotere optredens gaat doen heb jij ondertussen wat ervaring opgedaan met de eisen die jij ineens bij anderen (de technici) gaat opleggen. Wat jou als artiest een stuk aanspreekbaarder maakt voor techniek. Dat gaat je later gegarandeerd ook weer helpen op het toneel.

          dus nogmaals. Gewoon doen.
          Twee ledparretjes met een frostje en witte doeken over je backline spannen. Gaat er te gek uitzien in al die zaaltjes waar elke week dezelfde technici dezelfde lichtshow zitten te bedienen.

          overigens: lees je in over showtechniek en koop eens een paar vellen kleurenfilters met sinistere en koude kleuren. 4 tientjes en je bent de man. En ga met je band in de zaaltjes zelf even het licht stellen en omkleuren als er geen techniek is en alleen de standaard rood geel groen parren hangen. (wel alles na gebruik terugbouwen he?) Kost geen drol. Maximaal resultaat. Spreek eens af welke outfit je gaat dragen bij het optreden. Hoeft niet speciaal te worden aangeschaft. Maar WEL gecoordineerd. Overigens meiden letten op je haar en je schoenen! Kantoorsloffen bij je metalband gaan je geen vrouwelijke fans opleveren.

          Zorg wel dat alles er op het toneel GOED uitziet en niet te knutselig. Veel bands verlizen zich in het timmeren van decors die er zelfs in het halfdonker al waardeloos amateuristisch uitzien. Doe iets goed of doe iets niet. Een paar stukken strak geplakt fluoriserende plakband en een UV tlbalk ziet er al strakker uit dan een gigantisch houten decor-logo met schoolbordenverf waar je een extra grote bus voor moet huren. Als je begrijpt wat ik bedoel.
          Last edited by showband; 25-09-07, 21:33.
          lekker belangrijk!

          Comment

          • Frederick
            • Sep 2007
            • 13

            #6
            We hebben er inderdaad aan gedacht om in de technische rider om 4 extra floor PAR's te vragen. Probleem is wel dat als je vb in een jeugdhuis speelt je dit niet altijd zal/kan krijgen. We willen zoals Showband zegt op elk optreden met extra spots werken.

            Op volgende foto kan je één van onze sidefills zien.


            Ik heb ondertussen ook vernomen dat LED par's niet zo simpel te bedienen zijn. Zelf een goedkope DMX controller kopen is geen goed idee?
            Misschien houden we het dan maar best bij gewone Par's.

            We hebben altijd roadie's bij dus iemand die voor ons het licht wil doen is geen probleem. Gewoon om extra aansluitingen op het mengpaneel vragen zodat onze lichtman alle lichten kan bedienen.

            Voor de drumspots nemen we het best spots met een nauwe straal en voor degene aan de sidefills met een wijde straal. Klopt dit?

            Comment

            • R. den Ridder
              • Sep 2000
              • 1500

              #7
              Originally posted by Frederick
              We hebben altijd roadie's bij dus iemand die voor ons het licht wil doen is geen probleem. Gewoon om extra aansluitingen op het mengpaneel vragen zodat onze lichtman alle lichten kan bedienen.

              Voor de drumspots nemen we het best spots met een nauwe straal en voor degene aan de sidefills met een wijde straal. Klopt dit?
              Een Roadie is niet per definitie een lichtman! hoe vaak ik al roadies ongeintreseerd achter een lichttafel heb zien staan omdat ze eigenlijk geluidstechnicus willen zijn en zo als roadie begonnen zijn, en de ballen snappen van lichttechniek..wezenlijke fout als je geen betrouwbare, creatieve roadie hebt!

              Overigens..denk ook eens na om miditriggers op je drums te maken om zo je spots aan te sturen, keivet om in een break je ledparren strak op de beat te laten stroben en dergelijke..
              Als je echt crea aan de slag gaat zijn een paar (minimaal 6, anders is het wel erg schraal) puntspots willekeurig achter de band naar voren gericht, op een chase altijd leuk in kleine cafe's/jeugdhuizen.

              Kleuren die mooi en opvallend zijn om te onderscheiden zijn inderdaad wel de koude, maar ook de lavendel/dieppaarse en amber tinten, en die krijg je nooit mooi uit een showtec-ledpar.

              Comment

              • Frederick
                • Sep 2007
                • 13

                #8
                bedankt voor de reacties!

                We hebben ondertussen 4 Par's 56 besteld (om te beginnen). Misschien nadien nog 4 erbij ofzo.

                qua bediening? Kopen we best zelf een bediening hiervoor? Zo ja, wat hebben we dan net nodig en wat raden jullie aan.

                Indien we gewoon in onze technische fiche vermelden dat er een controller moet zijn waar onze extra Par's op moeten aangesloten worden, hoe vermelden we dit dan het best?

                Comment

                • stekelvarke
                  • Dec 2004
                  • 1062

                  #9
                  Dat hangt er vanaf,
                  indien jullie veel optreden op een locatie waar al het basislicht al aanwezig is (en er dus ook iemand is die het aanstuurt) dan zou ik in je technische rider zetten dat er 4 dimkanalen extra voorzien moeten worden.

                  Is dat niet het geval kan je zelf naar een sturing kijken.
                  Hierin heb je 2 grote keuzes:
                  DMX: handig indien je verder wil uitbreiden, maar relatief duur
                  lichtorgeltje: goedkoop maar meestal maar geschikt voor 4 lampen, dus moeilijk uit te breiden.
                  exit night into LIGHT

                  Comment

                  • keenoncoolstuff
                    • May 2003
                    • 695

                    #10
                    Wat je ook kunt doen is zelf een 4-kanaals dimmertje meenemen (in de trant van Showtec Lightbrick ofzo). Kom je op een podium waar al een lichtset staat hoef je alleen maar DMX van de lichttafel door te linken en een groepje stroom te regelen. Dan is alles vanaf dezelfde lichttafel aanstuurbaar zonder veel extra moeite. Geef het dan wel even aan in jullie rider. Ik denk dat dit een oplossing is die je in 9 van de 10 gevallen veel tijd en rompslomp zal besparen.

                    Succes met het uitvoeren van jullie plannen!
                    Groet, Rob
                    All of life’s problems can be solved with two things: duct tape and WD40.
                    If it moves and it shouldn’t, you need duct tape. If it doesn’t move and it should, you need WD40.

                    Comment

                    • showband
                      • May 2001
                      • 4524

                      #11
                      Originally posted by Frederick
                      qua bediening? Kopen we best zelf een bediening hiervoor? Zo ja, wat hebben we dan net nodig en wat raden jullie aan.

                      Indien we gewoon in onze technische fiche vermelden dat er een controller moet zijn waar onze extra Par's op moeten aangesloten worden, hoe vermelden we dit dan het best?
                      Inderdaad voor de sturing (kan stand alone)
                      Showtec MultiDim MKII, 4 kanaals DMX Dimmer Pack, Output 4x5A

                      En dan in de fiche vermelden dat er op 4 DMX kanaaltjes een dimmerpack van de band bijkomt. Vermeld ook even de kleuren.

                      Meestal hebben de zaaltjes erg laffe kleuren. Omdat dat breed inzetbaar is. Het effect is maximaal als je hevige keuzes erbij zet. bij jullie hardere gitaarmuziek kun je LEE blue steel (koud blauw) een vieze kleur groen en dergelijke gebruiken bijvoorbeeld. Lekker donker qua mood.
                      lekker belangrijk!

                      Comment

                      • Stoney3K
                        • Sep 2007
                        • 1399

                        #12
                        Originally posted by showband
                        Inderdaad voor de sturing (kan stand alone)
                        Showtec MultiDim MKII, 4 kanaals DMX Dimmer Pack, Output 4x5A

                        En dan in de fiche vermelden dat er op 4 DMX kanaaltjes een dimmerpack van de band bijkomt. Vermeld ook even de kleuren.

                        Meestal hebben de zaaltjes erg laffe kleuren. Omdat dat breed inzetbaar is. Het effect is maximaal als je hevige keuzes erbij zet. bij jullie hardere gitaarmuziek kun je LEE blue steel (koud blauw) een vieze kleur groen en dergelijke gebruiken bijvoorbeeld. Lekker donker qua mood.
                        Ik second die MultiDim. Super dimmerpack voor het geld, simpel maar des te effectiever.

                        Qua statisch licht ben je nu dus in principe klaar. Je kan eventueel nog kijken voor een simpel DMX tafeltje voor het geval je in een zaal komt waar nog geen tafel staat, als je een 12-kanaals tafel pakt zoals de LC2412 of de ShowTec Showmaster 12 dan kom je een heel eind.

                        Voor de dramatische momenten zou ik wel nog gaan kijken naar iets van blinders. Bijvoorbeeld de Sunstrip Active van Showtec (10x75W, onafhankelijk stuurbaar), of een paar PAR36 groepjes die je op één dimmerkanaal zet. Hoeft niet veel te kosten, maar het geeft een enorm dramatisch effect, vooral in kleinere zaaltjes. Zelfde idee met een stroboscoop achter de drumriser, voor die spectaculaire snarefills
                        First make it work, then make it look pretty!

                        Comment

                        • Watt Xtra
                          • Oct 2004
                          • 1119

                          #13
                          wat je zou kunnen doen..

                          een t-bar dmx heeft een functie om een voetcontroller aan te hangen. deze zou dus door een muzikant op het podium bedient kunnen worden.

                          Verder zou je voor de ledparren een slowfading programa kunnen maken om zo de zijkanten van kleur te laten veranderen!!

                          Op de t-bar zou je een aantal parren kunnen hangen, echter wat ook mooi is. je neemt een aantal par36 puntspots zet deze achter jullie en laat ze omhoog schuin naar voren schijnen, met en beetje rook zeer leuk effect. Deze kun je dus activeren met de voetcontroller.
                          Kost niet veel maar is toch net effe anders als de overige bands.

                          Ik weet verder niet waar jullie vooral spelen en wat de huidige eisen van jullie als band zijnde is maar over het algemeen lijkt het mij vrij omslachtig om in de rider te vermelden dat je een eigen dimmerpack meeneemt en dus een aantal dmx kanalen eist. Wie gaat dat bedienen?? Jullie hebben immers geen lichtman mee. Evt een eigen set kleurenfilters meenemen en vooraf even een belletje plegen met betreffende verhuurder kan ook al zorgen voor een andere kleurenstelling tijdens jullie optreden, kleuren steken tussen de bands door kan zo nu en dan nog wel. Zeker in het cafe en kleinere zalen gebeuren.

                          is alleen maar een uitdaging en uitbreiding van de lichtset voor de lichtman tijdens een avondje diverse bandjes uitlichten.
                          JBL, Labgruppen en DVX, verder heel veel LED verlichting, lekker milieuvriendelijk :D

                          Comment

                          • Upgrading your system
                            • May 2003
                            • 1684

                            #14


                            en huppekees, kan iedere muzikant (excl. drummer) bediennen..
                            dimmerof switchpack eraan knopen en je weet alles..

                            bovenstaande controler kost 124 euro


                            Zo'n dimmertje.. 105 euro
                            of switchpack ook 105 euro

                            (dimmerpack kan dimmen, een switchpack alleen aan en uit schakelen)

                            den heb je een wereldsetje voor jullie toepassing..

                            en zoals showband al zei.. het is echt het vlaggetje op de taart die het hem doet.
                            Je leeft maar 1 keer, maar als je het goed aanpakt heb je aan die ene keer genoeg.

                            Comment

                            • Frederick
                              • Sep 2007
                              • 13

                              #15
                              bedankt voor de hulp!

                              We hebben zo'n Showtec Multidim MKII gekocht en een LC2412 controller. Hiermee kunnen we al starten op het eerstvolgende optreden

                              Er zullen hoogstwaarschijnlijk nog enkele Par's en dus nog een dimpack extra volgen in de toekomst.

                              Het kan toch geen kwaad om meerdere Par's op één ingang van het dimpack aan te sluiten via een verdeelstekker?

                              Comment

                              Working...