Evenement vergunning(en): welke?

Collapse
X
 
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Okido
    • Aug 2006
    • 7

    Evenement vergunning(en): welke?

    Ben net nieuw op dit forum, maar bevalt me wel. Ben al wat jaren bezig feestjes te geven maar nu willen we een 'legale' manier vinden deze hobby uit te bouwen.
    Ik heb altijd gedacht dat je een vergunning kreeg enkel wanneer je een orgaan voorstelt zoiets als een organisatie.
    Nu zie ik hier heel wat mensen organiseren, en dat zonder overheids problemen?

    Is het dus mogelijk om als particulier een vergunning te krijgen mits alles op papier verder in orde is.
    Ook ben ik benieuwd wat een gemeenteraad zoal zal reageren op het feit dat we geen sluitingstijd willen. Is dit alles haalbaar?
    Last edited by moderator; 16-08-06, 06:06.
  • showband
    • May 2001
    • 4524

    #2
    eenvoudig antwoord; JA je kan als particulier een vergunning krijgen.

    Je plan zal dan uiteraard wel goed in elkaar moeten zitten op zaken als openbare veiligheid, voorschriften (ook de locale voorschriften) en overlast voor de goegemeente.

    Ralph op dit forum weet hier veel van trouwens.

    "zonder overheidsproblemen" is trouwens iets te veel van het goede. Het is nog steeds mogelijk dat de locale SGP afdeling in de kranten gaat zitten eisen dat jouw ketterse feest niet door mag gaan bijvoorbeeld.

    Waarvoor zou je zonder sluitingstijd willen organiseren? Hoe ga je dan je horeca, technisch en securitypersoneel huren? "Ik huur jou voor wat uren. Kan een half uur zijn maar ook 12 uur onafgebroken?"
    lekker belangrijk!

    Comment

    • DJ_matthias
      • Jun 2005
      • 620

      #3
      Originally posted by Okido
      Ben net nieuw op dit forum, maar bevalt me wel. Ben al wat jaren bezig feestjes te geven maar nu willen we een 'legale' manier vinden deze hobby uit te bouwen.
      Ik heb altijd gedacht dat je een vergunning kreeg enkel wanneer je een orgaan voorstelt zoiets als een organisatie.
      Nu zie ik hier heel wat mensen organiseren, en dat zonder overheids problemen?

      Is het dus mogelijk om als particulier een vergunning te krijgen mits alles op papier verder in orde is.
      Ook ben ik benieuwd wat een gemeenteraad zoal zal reageren op het feit dat we geen sluitingstijd willen. Is dit alles haalbaar?
      geen sluitingstijd wil zeggen: pas als de laatste buiten is, gaan de deuren dicht...
      opgelet want hier zou je nog serieus van kunnen schrikken! stel dat je feest begint om 20.30 en er komen mensen binnen (voor de gemakkelijkheid noemen we ze groep1).
      groep 1 blijft een tijd en vertrekt rond 2.30 - 3.30.
      ondertussen is er om 24.00 groep2 binnengekomen deze blijven dan ook weer langer en vertrekken rond 6.00 - 7.00 (ja! deze bestaan, die weggaan als de zon ondergaat en terugkomen als ze weer opkomt)
      dan staan jij en je crew al meer dan 12 uur onafgebroken te werken(opbouwen, zaal in orde brengen,...) en de DJ zal dan ook wel bijna door z'n platen doorzitten en ga zo maar verder !
      Last edited by DJ_matthias; 16-08-06, 13:45.
      we had a light designer once, but he went mad so we shot him.
      Now he's a light of a diffrent kind, one of ***'s little gobo's in dimmer heaven!

      Comment

      • JP-Events
        • May 2006
        • 21

        #4
        hey,

        ja bij ons in de gemeente hebben we ook geen sluitings uur! de omliggende gemeenstes wel!
        zodat nu andere verenigingen van buiten men gemeente hier komen feesten want als je je fuif om 3u00 moet dicht doen,dan verdien je ook niets meer (anders heb je nog voor een 3 a 4u inkomsten, enjaa hoor dan komt er nog seriues wat binnen!)ook kwa securuty zegt onze gemeente niets (wel weer in andere gemleentes) en erzijn nog da ik weet nog nooit straffe dingen gebeurd!
        Op de fuiven hier staan soms mennekes van 16jaar zelfs aan de inkom! (op een fuif van meerdan 1100 bezoekers!)
        een tijdje terug een tent fuif (+1200 bezoekers) gehouden en milieu vergunning liep tot 3.00 maar we hebbne door gespeeld (en hel temenes hel doorgespeeld) tot 5.45 zodat de opkuis om 6.00 kon beginnen!

        wie weet wat dit binnekort allemaal gaat geven?

        grts

        Comment

        • Okido
          • Aug 2006
          • 7

          #5
          Feesten en draaien en ook s'ochtends/s'middags weer afbreken,...?
          Ja willen dan doorgaan. Dit kan omdat we zelf alles willen regelen. Dus geen huurbedrijf of iets dergelijks. Het word een houseparty waar we dan ook s'nachts pas mee willen beginnen. Natuurlijk willen wij een vergunning aanvragen. Maar als ze met security aankomen word het best wel ingewikkeld. We willen de sfeer 'open minded' houden, en een paar gromberen die aan het controleren zijn, zijn dus niet echt gewenst. Ben ook erg benieuwd welke gemeente daar dan niet over begint. Natuurlijk meld ik dat ook de security door onsZELF geregeld zal worden.

          Maar ik maak hiervan uit dat we het, met perfect draaiboek, de vergunning gewoon moeten aanvragen??

          Maar heb hier ook ergens gelezen dat mensen een feest geven zonder het aan te vragen. Is dit dan mischien verstandig?

          Comment

          • axs
            Moderator
            • Jun 2002
            • 2687

            #6
            Originally posted by Okido
            Natuurlijk meld ik dat ook de security door onsZELF geregeld zal worden.

            Hierbij een stukje tekst wat ik destijds in het fuifbeleid heb opgenomen van de Gemeente Kortessem.
            Dit zijn de omschrijvingen waaraan 'eigen' security dient te voldoen als deze vrijwillig worden 'aangesteld' door de organisator.
            Van het moment dat dit NIET vrijwillig gebeurd (DUS GEEN ENKELE VERGOEDING) val je onder de portierswetgeving.
            Verder blijft in het geval je zelf 'vrijwilligers' aanstelt de organisator ten volle verantwoordelijk, en niet de 'vrijwilliger' zelf.
            Extreem voorbeeld: die vrijwilliger slaat iemand het ziekenhuis in, vereniging is burgerlijk aansprakelijk en NIET de vrijwilliger.

            Dus zeker 2x nadenken voordat je eigen mensen gaat inzetten, succes met lezen!

            Indien je nog verdere vragen hebt, neem dan even een kijkje op internet, kan je best heel wat info vinden. Zowat iedere gemeente heeft zijn fuifbeleid, waarin ook dit MOET opgenomen worden.

            Heb hier in Kortessem zelf samen met het gemeentebestuur en de politiediensten het fuifbeleid helpen opstellen, komt heel wat bij kijken... zeker bij de inzet van vrijwilligers als 'buitenwippers'

            [FONT=Arial]Wanneer de organisatoren een occasionele fuif organiseren waarbij incidenten kunnen verwacht worden, kan je volgens de bepalingen van de bewakingswet beroep doen op zogenaamde vrijwilligers, die speciaal daartoe aangeduid worden met als enige opdracht om toezicht en controle op personen uit te oefenen.[/FONT]
            [FONT=Arial]Onder een vrijwilliger wordt verstaan:[/FONT][LIST][*][FONT=Arial]een lid van de organisatie die de fuif/evenement inricht;[/FONT][*][FONT=Arial]die ten volle 18 (als leiding van de bewakingsgroep ten volle 21 jaar) is;[/FONT][*][FONT=Arial]die onderdaan is van een lid van de EU en ook in de EU zijn woonplaats heeft;[/FONT][*][FONT=Arial]die een attest van goed gedrag en zeden kan voorleggen en voldoet aan de moraliteitsvoorwaarden;[/FONT][*][FONT=Arial]die bepaalde beroepen zoals privé-detective, wapenhandelaar... niet uitoefent en gedurende 5 jaar ook geen lid is geweest van een politiedienst;[/FONT][*][FONT=Arial]die de security onbezoldigd uitoefent. Zelfs fooien zijn hier uit den boze.[/FONT][/LIST][FONT=Arial][/FONT]
            [FONT=Arial]Wanneer je een beroep wenst te doen op vrijwilligers, dient vooraf een schriftelijke toelating van de burgemeester bekomen te worden. Hiervoor moeten de volgende documenten bijgebracht worden:[/FONT][LIST][*][FONT=Arial]Een behoorlijk ingevulde meldingsfiche met vermelding van de organisator, een beschrijving van de activiteit (plaats, datum) en de volledige identiteit van alle vrijwilligers. Hierbij dient ook aangeduid te worden wie de leiding heeft van het vrijwilligersteam.[/FONT][*][FONT=Arial]Documenten die het lidmaatschap van deze vrijwilligers bewijzen. Onder “leden” van de organisatie wordt tevens verstaan: oud-leiding, ouders van leden van de organisatie (vb. chiro/scouts) alsook de leden van de organisaties die zeer nauw verbonden zijn met de organisatie die de fuif / evenement inricht (vb. leerkrachten bij een leerlingenfuif, oudervereniging, raad van bestuur, ....)[/FONT][*][FONT=Arial]Een attest van goed zedelijk gedrag van de vrijwilligers [/FONT][FONT=Arial][/FONT][/LIST][FONT=Arial]Zolang de aanvraag niet behoorlijk is ingediend, wordt geen toelating afgeleverd![/FONT]
            [FONT=Arial]De aanvraag tot toelating met bijhorende documenten dienen minstens 21 dagen op voorhand bezorgd te worden aan de lokale politiediensten.[/FONT]
            [FONT=Arial][/FONT][FONT=Arial][/FONT]
            [FONT=Arial]Wordt een toelating afgeleverd, dan mogen vrijwilligers:[/FONT][LIST][*][FONT=Arial]zich kenbaar maken door middel van een badge of T-shirt als security;[/FONT][*][FONT=Arial]persoons- en toezichtscontrole uitoefenen aan de ingang en in de zaal;[/FONT][*][FONT=Arial]verbaal optreden bij incidenten;[/FONT][/LIST][FONT=Arial][/FONT]
            [FONT=Arial]Zij mogen in géén geval bepaalde personen met geweld de toegang tot de activiteit ontzeggen. Uiteraard is het hun ook verboden met geweld incidenten te stoppen.[/FONT]
            [FONT=Arial]Zo bepaalde personen ondanks verbaal verbod zich toch toegang verschaffen of wanneer incidenten dreigen en verbale noch sociale vaardigheden helpen, dienen zij de politie te waarschuwen.[/FONT]
            [FONT=Arial][/FONT]
            [FONT=Arial]Wanneer vrijwilligers tevens willen overgaan tot een beperkte fouillering moet een bijkomende toelating worden bekomen bij de burgemeester. Aangezien de meeste vrijwilligers hiervoor geen enkele opleiding hebben genoten, zal fouillering door de burgemeester slechts in zéér uitzonderlijke gevallen worden toegestaan.[/FONT]
            [FONT=Arial]
            [/FONT]
            Last edited by axs; 16-08-06, 21:07.
            If its true that we learn from our mistakes, some of us are working on getting one GREAT education!

            Comment

            • ralph
              Banned
              • Aug 2000
              • 2649

              #7
              ervaring: in kort-sm is het altijd erg goed geregeld ...

              Comment

              • axs
                Moderator
                • Jun 2002
                • 2687

                #8
                Originally posted by ralph
                ervaring: in kort-sm is het altijd erg goed geregeld ...
                Thx Ralph
                If its true that we learn from our mistakes, some of us are working on getting one GREAT education!

                Comment

                • Stekkie_be
                  • Apr 2006
                  • 23

                  #9
                  Originally posted by axs
                  Hierbij een stukje tekst wat ik destijds in het fuifbeleid heb opgenomen van de Gemeente Kortessem.
                  Dit zijn de omschrijvingen waaraan 'eigen' security dient te voldoen als deze vrijwillig worden 'aangesteld' door de organisator.
                  Van het moment dat dit NIET vrijwillig gebeurd (DUS GEEN ENKELE VERGOEDING) val je onder de portierswetgeving.
                  Verder blijft in het geval je zelf 'vrijwilligers' aanstelt de organisator ten volle verantwoordelijk, en niet de 'vrijwilliger' zelf.
                  Extreem voorbeeld: die vrijwilliger slaat iemand het ziekenhuis in, vereniging is burgerlijk aansprakelijk en NIET de vrijwilliger.

                  Dus zeker 2x nadenken voordat je eigen mensen gaat inzetten, succes met lezen!

                  Indien je nog verdere vragen hebt, neem dan even een kijkje op internet, kan je best heel wat info vinden. Zowat iedere gemeente heeft zijn fuifbeleid, waarin ook dit MOET opgenomen worden.

                  Heb hier in Kortessem zelf samen met het gemeentebestuur en de politiediensten het fuifbeleid helpen opstellen, komt heel wat bij kijken... zeker bij de inzet van vrijwilligers als 'buitenwippers'
                  Sinds enkele jaren is de Wet van Tobback van kracht. Dit houdt in dat je geen losse medewerkers mag inschakelen om de veiligheid in 't oog te houden.

                  Iedere security persoon moet in bezit zijn van een attest. Deze mensen vind je voornamelijk bij erkende veiligheidsfirma’s. Deze firma’s zijn volledig uitgerust met de nodige materialen zoals walkies, honden, vesten,...

                  This website is for sale! organisator.be is your first and best source for all of the information you’re looking for. From general topics to more of what you would expect to find here, organisator.be has it all. We hope you find what you are searching for!

                  Comment

                  • axs
                    Moderator
                    • Jun 2002
                    • 2687

                    #10
                    Originally posted by Stekkie_be
                    Sinds enkele jaren is de Wet van Tobback van kracht. Dit houdt in dat je geen losse medewerkers mag inschakelen om de veiligheid in 't oog te houden.

                    Iedere security persoon moet in bezit zijn van een attest. Deze mensen vind je voornamelijk bij erkende veiligheidsfirma’s. Deze firma’s zijn volledig uitgerust met de nodige materialen zoals walkies, honden, vesten,...

                    http://www.organisator.be/gids_8.php
                    Kan je vertellen dat dit NIET klopt. (meteen ook mailtje versturen naar de webmaster van die site...)
                    Je mag wel effectief vrijwilligers inzetten, maar dan die je rekening te houden met de opmerkingen die ik eerder postte.
                    Fuifbeleid werd namelijk omwille van de wet Tobback herschreven

                    Het is wel ten hardste aanbevolen om een erkende bewakingsdienst in te zetten, aangezien je zelf als organisator volledig aansprakelijk bent bij inzet van 'vrijwilligers'
                    If its true that we learn from our mistakes, some of us are working on getting one GREAT education!

                    Comment

                    • Stekkie_be
                      • Apr 2006
                      • 23

                      #11
                      Thanks voor dat dan...

                      Ik vond het al raar dat het elkaar tegensprak.

                      Comment

                      • axs
                        Moderator
                        • Jun 2002
                        • 2687

                        #12
                        Originally posted by Okido
                        Ook ben ik benieuwd wat een gemeenteraad zoal zal reageren op het feit dat we geen sluitingstijd willen. Is dit alles haalbaar?
                        Een sluitingsuur KAN lokaal worden opgelegd (hier bv 5u)
                        Momenteel zijn er onderhandelingen bezig om het sluitingsuur te verschuiven naar 3u, ter compensatie komt dan de gemeentelijke jeugdraad tussen in de vergoedingen van de erkende portiers, aangezien dit voor de meeste verenigingen een grote meerkost is.
                        EN de opbrengst van de drank na 3u is niet van die aard dat je hiermee de kostprijs van je portiers er uit haalt...
                        Ja, na 3u wordt er nog gedronken, maar het grootste gedeelte van je opbrengst dien je echt wel binnen te halen voor 2u!


                        BTW

                        Als de zaal geen vergunning 'Vlarem' heeft (geluidsnormen!) mogen er in de betreffende zaal slechts 12 'activiteiten met dans' van maximaal 24 dagdelen georganiseerd worden.
                        Dat maakt eigenlijk dat ook trouwfeesten etc er onder vallen, gelukkig maakt men hier een uitzondering op.
                        Maar een dansavond van de plaatselijke boerinnenbond... valt er effectief onder!
                        If its true that we learn from our mistakes, some of us are working on getting one GREAT education!

                        Comment

                        • axs
                          Moderator
                          • Jun 2002
                          • 2687

                          #13
                          Ook goed om weten.

                          Een 'tapvergunning' zoals tot vorig jaar verplicht aan te vragen met het welbekende formulier 240i is NIET meer nodig.
                          Gewoon bij de gemeente aankloppen en het aantal tapinstallaties doorgeven, de gemeenten dienen dit nu zelf af te handelen.

                          OPGELET: voor sterke dranken dien je deze wel nog aan te vragen!


                          De billijke vergoeding voor activiteiten met dans is door verschillende zaalhouders reeds met een jaarcontract afgesloten.
                          EVen navragen kan je dus een hoop geld besparen!
                          Last edited by axs; 16-08-06, 21:40.
                          If its true that we learn from our mistakes, some of us are working on getting one GREAT education!

                          Comment

                          • Okido
                            • Aug 2006
                            • 7

                            #14
                            We hebben een vriendelijk iemand tegengekomen en die heeft een loods voor ons ter beschikking gestelt.
                            Ik weet ook dat we met mond op mond reclame zeker 300 man komen.



                            Maar ik maak hiervan uit dat we het, met perfect draaiboek, de vergunning gewoon moeten aanvragen??

                            Maar heb hier ook ergens gelezen dat mensen een feest geven zonder het aan te vragen. Is dit dan mischien verstandig?

                            Comment

                            • DJ_matthias
                              • Jun 2005
                              • 620

                              #15
                              Originally posted by Okido
                              Maar heb hier ook ergens gelezen dat mensen een feest geven zonder het aan te vragen. Is dit dan mischien verstandig?
                              denk eens na...

                              als je bijvoorbeeld gaat bouwen zonder vergunning, is dit verstandig? neen, want als er mensen klagen over wat jij bouwt, en je hebt geen vergunning kan je de hele boel zo weer afbreken!

                              als jij een feest gaat geven zonder vergunning, en de mensen komen klagen: juist, je hele feest kan stilgelegd worden.
                              we had a light designer once, but he went mad so we shot him.
                              Now he's a light of a diffrent kind, one of ***'s little gobo's in dimmer heaven!

                              Comment

                              Working...