Krachtstroom -> 220 verdeling

Collapse
X
 
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Jasper-Lichtbron
    • Jun 2001
    • 2155

    Krachtstroom -> 220 verdeling

    Met een groeiend aantal wat grotere producties lopen we steeds vaker tegen het probleem aan dat er maar wat gedaan wordt qua stroom. Sommige wat minder ervaren krachten zien een stopcontact en prikken in, zonder rekening te houden met verdeling van de stroom over de fasen. Ook het netjes aansluiten van krachtstroom kunnen maar enkelen goed.

    Hier wordt dan ook wel eens een foutje in gemaakt met een 0Volt op de lijn als gevolg. Wat houden jullie aan als stroomdistributie op een manier waarop alles goed te overzien blijft en er niet teveel over nagedacht hoeft te worden. Je krijgt 64A aangeleverd en moet vanuit daar door naar te truss waar wat vaste spanning in moet, dimmers etc. etc. hoe doe je dat netjes en veilig?

    Op het moment trekken wij vaak wat 220 lijnen uit de paddestoel de truss in en moet je dus wel opletten dat er niet teveel op een lijntje komt te hangen. Ik heb al eens gedacht aan een krachtlijntje naar boven, maar dat moet je dan weer netjes uitverdelen. 32A is zo gek nog niet (powered DMX barren) maar een verdeling met zekering is gevaarlijk, stel de boel springt eruit op een moment dat je er echt niet meer makkelijk bij kunt. Wie heeft hier praktische oplossingen voor verzonnen?
  • Kevin_DM
    • May 2003
    • 577

    #2
    powerdistri's met harting 16-pole (of 10-pole) uit, aanvullend op de 'standaard' schuko's (dus bv 63A in, naar 32A link en 9 schuko, waarvan schuko 1-8 ook doorgelinkt zitten op 16-pole harting), dan harting kabel de truss (of evt een 4/6-way met dimmers bij) en dan boven in truss een break-out box.
    En hierbij gewoon een standaard proberen aan te houden, bv 1,4 & 7 is fase 1;2,5 & 8 is fase 2 en 3+6 is fase 3.
    Of, wat we ook weleens gebruiken, is een externe patchbay met 32A of 63A in, verdeeld naar 12 patchconnectors, deze naast de dimmerpatch hangen en zowel vaste spanning als dimchannels via dezelfde hartings omhoog sturen (waarbij de 'vrije' lijn 5 op de fourbars met 10-polige harting of de 'vrije' lijnen 7 & 8 op de sixbars met 16-pole harting gebruikt worden voor vaste spanning).
    --- watt ever you want ---

    Comment

    • Bastisito
      • Sep 2004
      • 185

      #3
      Wij gebruiken voor onze normale shows een 32A krachtaansluiting. Dit wordt verdeelt in 3*16 voor geluid en 3*16 voor licht. Eventueel nog groepen bijtrekken als we te kort komen.

      De 32A krachtaansluiting komt binnen op een zelf gemaakte verdeler. Die heeft 2*CEE16 3 fase out. Allemaal op die verdeler per fase afgezekerd. 1 krachtkabel gaat dus de truss in waar hij wordt verdeeld middels een break out over de lichtjes.
      Tevens gaat de andere CEE16 3 fase lijn naar de ampracks, war hij weer wordt verdeelt over de versterkers. De mixer, cd-spelers, lichttafels, etc. Prikken we in aparte shuko's op de verdeler (deze zitten samen met de 'geluidsgroep' afgezekerd.

      Op deze manier is alles netjes afgezekerd en ben je toch redelijk flexibel.

      PS: Ook hebben we een 32A verdeler met 6*shuko out. Dit is niet echt handig omdat je zo veel kabels blijft trekken.
      Meneer, waar is dat ene knopje nou precies voor?

      Comment

      • ronny
        • Dec 2002
        • 2139

        #4
        de manier die kevin dm al aanhaalde is de meest universele en gebruiksvriendelijke manier van werken. gewoon op je verdeler een 16polige harting naast de shuko's en dan met harting naar boven. daar een break out met 8 maal shuko. eventueel op die break out ook nog eens een harting out zodat je break out boxen kan doorlussen...

        aangezien iedere shuko daarboven op je verdeler onder is afgezekerd met 16A zal in geval van overbelasting of kortsluiting de zekering onder afvallen en kan je hier ook weer gemakkelijk bij...

        mvg
        ronny
        niet zagen, gewoon doen!

        Comment

        • Kevin_DM
          • May 2003
          • 577

          #5
          citaat:Geplaatst door Bastisito



          De 32A krachtaansluiting komt binnen op een zelf gemaakte verdeler. Die heeft 2*CEE16 3 fase out. Allemaal op die verdeler per fase afgezekerd. 1 krachtkabel gaat dus de truss in waar hij wordt verdeeld middels een break out over de lichtjes.
          Op deze manier is alles netjes afgezekerd en ben je toch redelijk flexibel.

          Wat dus al niet reglementair is, een 3-fase connectie moet steeds als volledige groep afgezekerd worden, en mag niet aan de fases apart afgezekerd worden. En als we dit dus wel reglementair gaan doen, alles per groep afzekeren, dan valt je volledige lichtkring weg bij een foutje op een van de lijnen, daar waar bij het harting systeem de lijnen apart gezekerd zijn...

          --- watt ever you want ---

          Comment

          • Jasper-Lichtbron
            • Jun 2001
            • 2155

            #6
            Harting is misschien wel een aardig idee inderdaad, maar hoeveel mag je door een hartingkabel sturen? 16 polige harting geeft in principe 8x16A zoals ik het nu begrijp, dat lijkt me wat veel om door 1 kabel te sturen, of is dat geen probleem?

            Een voordeel is wel dat je je breakouts dubbel uit kunt voeren en dus met Harting weer verder kunt naar een volgend blok mocht dat goed uitkomen, ook het idee dat de automaten dan beneden blijven spreekt me wel aan.

            Gaan jullie uit van 1 kast? Met 32A in? Vaak hebben we aan 32 toch niet genoeg, zeker al niet met de PA set erbij. Over het algemeen hebben die wel genoeg aan een vrije 16A groep, maar wanneer het wat groter is is 32 toch ook geen overbodige luxe. Dan moet je dus vanuit 63 verder naar 2x32. Aparte paddestoel en dan naar de verdeelkast?

            En wat doe je met je dimmers in dit geval: een doorlink op de verdeelkast, of een aparte aansluiting (die er misschien wel niet is), of... misschien wat dubieus; een 32A splitter?

            Comment

            • Davy Gabriels
              • Aug 2002
              • 819

              #7
              citaat:Harting is misschien wel een aardig idee inderdaad, maar hoeveel mag je door een hartingkabel sturen? 16 polige harting geeft in principe 8x16A zoals ik het nu begrijp, dat lijkt me wat veel om door 1 kabel te sturen, of is dat geen probleem?
              Als je multikabel bv 18x1.5mm² is voor een 16 polige harting, dan mag je maar 10A erdoor sturen. Daarvoor neem je best een 2.5mm² multi, kan je alles afzekeren met 16A en kan je mooi 8x16A naar boven leggen.

              Comment

              • ronny
                • Dec 2002
                • 2139

                #8
                citaat:Gaan jullie uit van 1 kast? Met 32A in? Vaak hebben we aan 32 toch niet genoeg, zeker al niet met de PA set erbij. Over het algemeen hebben die wel genoeg aan een vrije 16A groep, maar wanneer het wat groter is is 32 toch ook geen overbodige luxe. Dan moet je dus vanuit 63 verder naar 2x32. Aparte paddestoel en dan naar de verdeelkast?

                En wat doe je met je dimmers in dit geval: een doorlink op de verdeelkast, of een aparte aansluiting (die er misschien wel niet is), of... misschien wat dubieus; een 32A splitter?
                Naar boven

                ik veronderstel dat jouw verdeelkast en dimmer beide een input van 32A hebben? dan zou het idd gemakkelijk zijn om er een verdeler tussen te hebben van 63A naar 2 maal 32A. zo kan alles veilig gebeuren en hoef jij je materiaal niet aan te passen.

                een andere mogelijkheid is om gewoon van je dimmer ook meteen verdeelkast te maken. je kan dan gewoon met een 63A binnenkomen op de dimmer en daar een aantal doorlussen 32A op plaatsen voor nog andere verdeelkasten aan te sluiten. ook je harting met vaste spanning kan dan ondergebracht worden op je dimmerkast.

                Nu moet je er natuurlijk wel op letten dat je de harting die de truss ingaat waar vaste spanning op moet, dat je die niet op een harting van de dimmer steekt[B)]

                natuurlijk kan je ook gewoon een grote verdeler maken met als input 63A cee. als output een 63A cee doorlus, 2 keer 32A cee, enkele shuko's out en bv je 16polige harting. op deze verdeler kan je dan ook gemakkelijk je dimmer en andere verdeelkast bijsteken.

                mvg
                ronny
                niet zagen, gewoon doen!

                Comment

                • Jasper-Lichtbron
                  • Jun 2001
                  • 2155

                  #9
                  Alles is 32A uitgevoerd inderdaad. Om het zaakje te combineren ben ik geen fan van, ik neem ook wel eens alleen powered barren mee dus dan is de dimmer overbodig, andersom komt ook voor: stroomverdeling nodig op feest A en de dimmer op feest B.
                  We kunnen natuurlijk op de rider plaatsen dat 32A noodzakelijk is en sowieso staat er meestal wel een splitter naar 32 toe wanneer er 63 aangeleverd wordt.

                  Onze dimmers zijn 10pens uitgevoerd, dus als we 16 pens gebruiken voor de vaste spanning is ook dat probleem ontweken.

                  Comment

                  • Davy Gabriels
                    • Aug 2002
                    • 819

                    #10
                    citaat:Onze dimmers zijn 10pens uitgevoerd, dus als we 16 pens gebruiken voor de vaste spanning is ook dat probleem ontweken.
                    Als je niet te veel verschillende kringen vaste spanning nodig hebt, kun je toch ook de 2 vrije pennen van elke 10P harting voorzien als vaste spanning? Als je bv met 3 multi's voor je parren naar boven gaat hebt je 3 kringen met vaste spanning.

                    Comment

                    • Jasper-Lichtbron
                      • Jun 2001
                      • 2155

                      #11
                      Dat doen we toevallig ook Maar dat wordt wat onoverzichtelijk qua belastingen, dus ik doe het liever netjes en apart. Onze 4-bars hebben allemaal een vaste spanning outlet, alleen zijn niet alle dimmers daarop bekabeld intern, dus bij de nog oude kisten werkt dat niet (staat geen spanning op).

                      Comment

                      • Kevin_DM
                        • May 2003
                        • 577

                        #12
                        citaat:Geplaatst door (iCe)

                        Harting is misschien wel een aardig idee inderdaad, maar hoeveel mag je door een hartingkabel sturen? 16 polige harting geeft in principe 8x16A zoals ik het nu begrijp, dat lijkt me wat veel om door 1 kabel te sturen, of is dat geen probleem?

                        Een voordeel is wel dat je je breakouts dubbel uit kunt voeren en dus met Harting weer verder kunt naar een volgend blok mocht dat goed uitkomen, ook het idee dat de automaten dan beneden blijven spreekt me wel aan.

                        Gaan jullie uit van 1 kast? Met 32A in? Vaak hebben we aan 32 toch niet genoeg, zeker al niet met de PA set erbij. Over het algemeen hebben die wel genoeg aan een vrije 16A groep, maar wanneer het wat groter is is 32 toch ook geen overbodige luxe. Dan moet je dus vanuit 63 verder naar 2x32. Aparte paddestoel en dan naar de verdeelkast?

                        En wat doe je met je dimmers in dit geval: een doorlink op de verdeelkast, of een aparte aansluiting (die er misschien wel niet is), of... misschien wat dubieus; een 32A splitter?
                        Powerdistri's gaan dus sowieso uit van 63A, en niet van 32A. 63A input, 9 * schuko/harting uit + 32A 3ph uit.
                        --- watt ever you want ---

                        Comment

                        • Jasper-Lichtbron
                          • Jun 2001
                          • 2155

                          #13
                          Hmmm maar we komen vaker 32 dan 63 tegen denk ik, zou je ook nog een 32A in moeten maken eigenlijk, zou dat bekabeling-technisch te doen zijn? Ben niet zo'n onwijze elektrofreak verder.

                          Comment

                          • snoei
                            • Apr 2003
                            • 168

                            #14
                            of gewoon altijd een verloopkabel van 32A male naar 63A female meenemen.

                            Comment

                            • Jasper-Lichtbron
                              • Jun 2001
                              • 2155

                              #15
                              Is dat een legaal verloopje?

                              Comment

                              Working...