Aggregaat/installatie carnavalswagen

Collapse
X
 
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Roy
    • Apr 2001
    • 55

    Aggregaat/installatie carnavalswagen

    Beste mensen,

    Wij gebruiken al enkele jaren een aggregaat voor het voeden van onze geluidsinstallatie tijdens de carnavalsoptocht. Nu hadden we daar een paar vraagjes over:
    Weet iemand van jullie of er een automatische controle bestaat die de spanning afschakelt wanneer deze te hoog of te laag wordt ?
    En weet iemand of het kwaad kan als je de voedingsspanning onderbreekt wanneer eindversterkers 100% aan het draaien zijn ?

    Mvg, Roy
  • Rock On
    • Jan 2004
    • 250

    #2
    Of die beveiligingen op de aggregaat zitten is helaas geheel afhankelijk van de constructeur/verhuurder. Zelf ben ik wel een absoluut voorstander!
    En het kan niet veel kwaad als je ineens je ampjes afschakeld. Als het schakelen maar ineens plaatsvind. Afzakkende spanning is wel dodelijk voor de meeste apparatuur.
    "I do know everything, just not all at once. It's a virtual memory problem."

    Comment

    • Dr. Edie
      • May 2003
      • 671

      #3
      Toevallig een aggregraat (6kW) gehuurd bij Bo-Rent, hij was gestabiliseerd, wat toch wel een vereiste is.. Handig, en niet duur.

      Als de voeding uitvalt is het NATUURLIJK niet goed voor je apparatuur, optijd alles uitzetten en bijvullen dus..
      Mit freundliche grube,

      Edie

      Comment

      • Rookie
        • Nov 2004
        • 104

        #4
        Er zijn wel stabilliseerende voedingen op de mark waarop je dan je belasting kan hangen deze zal de schommelingen van spanning uit je aggregaat opvangen ik heb het ooit mee gekregen bij carnaval. En het is nooit goed voor materiaal als het plots uitvalt. Dus zoals eddie zei hou alles goed in het oog.
        Er is altijd iets wat je kan bij leren

        Comment

        • Dikke Foaf
          • May 2003
          • 618

          #5
          Is ooit al een topic geweest over over- en onderspanningsbeveiliging, hiervoor zijn er specifieke din-rail componenten in de handel, deze staan in dat topic. Soort fase-wachter die een contactor kan laten afschakelen bij over of onderspanning.

          Bij mijn weten is overspanning een pak erger dan onderspanning. Bij onderspanning presteert je apparatuur gewoon ondermaats, bij overspanning kan je eea makkelijk opblazen. Uitzetten van zekeringen terwijl amps nog op staan of uittrekken van de stekker terwijl ze nog op staan wordt heel frequent gedaan. Een zekering die springt terwijl je goed aan het blazen bent, etc, kan allemaal geen kwaad.

          Comment

          • Gast1401081
            • Mar 2001
            • 7999

            #6
            Originally posted by Dikke Foaf
            Is ooit al een topic geweest over over- en onderspanningsbeveiliging, hiervoor zijn er specifieke din-rail componenten in de handel,
            Eens, zoekmachine staat bovenaan de pagina...
            Bij mijn weten is overspanning een pak erger dan onderspanning. Bij onderspanning presteert je apparatuur gewoon ondermaats, bij overspanning kan je eea makkelijk opblazen. .
            Minder Eens,
            Bij onderspanning gaat je eindbak eerder clippen, want niet voldoende buffer in je elco's wegens te lage sec.spanning.
            En je raadt het al : de meeste luidsprekers overlijden aan dit clippen
            Last edited by Gast1401081; 26-01-06, 15:29.

            Comment

            • Dikke Foaf
              • May 2003
              • 618

              #7
              Daar heb je idd gelijk in, maar is ook sterk afhankelijk van de amp, clip limiters ed. Wanneer je weet waar je mee bezig bent, moet je ook gezien hebben dat je amps clippen en moet je dus je signaal terug trekken. Maar dat is ook weer relatief met al die drive-ins die uit de grond schieten als paddestoelen

              Comment

              • john w
                • Jan 2006
                • 35

                #8
                spanningsbewaking

                Er is een spanningsbewakingsrelais van Syrelec, het is de DUFRN. Leverbaar in een 400 en 230 volt stuurspanning. Het relais bewaakt de spanningen van de fasen onderling, en ten opzichte van de nul.
                Hij bewaakt onder en bovenspanningen, waarvan de waarden (min en max) instelbaar zijn. Ook is de hysterises instelbaar. Er zit een potentiaalvrij wisselkontact in, waamee je problemen kan signaleren en/of een hoofdrelais schakelen.

                Comment

                • arie
                  • Feb 2003
                  • 550

                  #9
                  heb zelf met de carnaval een keer gehad dat een 30kva aggegraat van breneoord het niet goed aankon en deze dus in spanning terug viel, bij ons ging toen de eindtrappen eerder in de clip en de protect leds begonnen te knipperen, het grootste probleem was niet dat de eindtrappen niet door bleven draaien maar dat de proccessor uit viel (en dan krijg je echt een rotzooite, maargoed we hadden een aantal parren op de wagen hangen en deze hebben we toen maar uit gezet, daarna was er niks meer aan het handje (behalfe dan dat de protect leds zo nu en dan nog op knipperde bij zeer zware bas passages)groeten Arjan

                  Comment

                  • Studio 2000 uden
                    • Mar 2006
                    • 60

                    #10
                    zelf hebben we vaak gewoon een bouwlamp van 1000 watt erbij geprikt, deze vangt de piekspanningen op, en het werkt echt, want tijdens het draaien zie je de lamp constant versterken en afzwakken in licht.
                    Dit doen we al jaren en nog steeds zonder problemen
                    Hij heeft altijd in een radiostudio gestaan en er is nooit mee gesleept en gegooid zoals bands en drive inns dat doen

                    Comment

                    • Aart Rietveld
                      • Aug 2004
                      • 190

                      #11
                      Dat een bouwlamp een kleine generator kan "stabiliseren" klopt echt.
                      Door de extra belasting die constant aanwezig is zal de generator tijdens bv. stiltes in de muziek nooit onbelast draaien, juist op die onbelaste momenten gaat vaak de spanning omhoog omdat de regeling van de generator hier niet voor geschikt is.

                      Ik heb zelf vorig jaar een stuk of zes PC's en een complete radio-studio (incl. CAI-modulatoren ed.) in de lucht moeten houden met een 4kW generatortje tijdens een stroomonderbreking.

                      Onbelast leverde de generator meer dan 245 volt, het aanzetten van de studioverlichting deed de spanning zakken tot 232 volt.
                      Op dat moment was het aanzetten van een PC voldoende om een spanningsdip te krijgen die een andere PC deed crashen....

                      Na nog meer lampen bijgeschakeld te hebben was ook dit probleem opgelost. De belastingsvariaties worden dan procentueel gezien kleiner en zullen ook de spanningsvariaties minder worden.



                      Apparatiuur heeft niet direct last van te lage spanningen maar vaak wel van de dalende netfrequentie als een generator uitvalt. Bij een frequentie van bv. 25 Hz zullen trafo's heel andere eigenschappen krijgen en ook schakelende voedingen kunnen flink over de zeik gaan.
                      Door de lage frequentie is combinatie met een lagere spanning en een volle belasting zal de capaciteit van de elco's te klein zijn om nog een stabiele gelijkspanning te leveren. Doordat de condensators per seconde minder vaak opgeladen worden zal de rimpelspanning groter worden.

                      Ik heb zelf gezien dat de spanningsregeling van schakelende voedingen zo
                      in de war raakte dat de uitgangsspanning soms veel hoger werd als in een normale situatie. Wat dat doet met met name digitale apparatuur laat zich raden.

                      Leve de universele voedingen die werken tussen bv. 90 en 250 volt doordat ze ook bij lage spanningen kunnen werken is het dus ook mogelijk dat er bij een lage netspanning toch nog een te hoge uitgangsspanning op kan treden.

                      Comment

                      • John Smits
                        • Nov 2001
                        • 111

                        #12
                        Een generator die tot de helft terugvalt in toerental is zeer bedenkelijk. Ook het bijbelasten van een generator is natuurlijk niet normaal. Zoals ik al zei zijn de eenvoudige lichtaggregaten gewoon niet goed genoeg wat betreft stabiliteit van toerental en netspanning.
                        Met een grote generator ben je dus beter af. Het enige wat ik me nog kan voorstellen, is dat de regeling niet goed meer werkt als de belasting niet meer zuiver ohms is. Ook bij de betere generator levert dat doorgaans geen probleem op. Het terugvallen van de netfrequentie, wordt bij 45 Hz al bedenkelijk, omdat de zelfinductie van de meeste nettrafo's dan te klein wordt.
                        Schakelende voedingen hebben aan het begin in het geheel geen transformatoren. Daar wordt de netspanning gelijkgericht en afgevlakt. De rest van de schakeling werkt derhalve op gelijkspanning en is dus niet frequentie afhankelijk. Ook de gelijkrichters zullen bij een lagere frequentie nog uitstekend hun werk kunnen doen. De rimpel op de gelijkspanning wordt weliswaar groter, maar daar heeft de voeding alleen last van als de duty cycle maximaal is en alle energie uit de reservoir elco's nodig is om het apparaat te voeden. Bij de autovoltage voedingen is dat zeker niet het geval.
                        Nogmaals , een generator die terugvalt naar minder dan 47 a 48 Hz en dat gedurende langere tijd is ongeschikt en dient te worden aangemerkt als lichtaggregaat, waarbij het allemaal niet zo nauw komt en waarbij de belasting ook nog practisch zuiver ohms is

                        John Smits
                        Overigens ben ik van mening dat 100volt ook goed kan klinken

                        Comment

                        • Aart Rietveld
                          • Aug 2004
                          • 190

                          #13
                          De door mij genoemde 25 Hz is een voorbeeld van een frequentie die op zal treden als een generator uitvalt door bv. een tekort aan brandstof.
                          Zowel spanning als frequentie zakken dan ongecontroleerd tot nul terug.
                          Dit gebeurd ook als je na de show de aggregaat uitzet zonder eerst de apparatuur af te koppelen. Juist op zo'n moment gaat het goed mis.

                          En dan gaan ook de (autovoltage)-schakelende voedingen op hol omdat de duty-cycle dan wel maximaal wordt door de dalende netspanning gecombineerd met de lagere netfrequentie.

                          Moraal van dit verhaal: altijd eerst apparatuur uitzetten en dan pas de aggregaat.

                          Comment

                          • John Smits
                            • Nov 2001
                            • 111

                            #14
                            Originally posted by Aart Rietveld
                            De door mij genoemde 25 Hz is een voorbeeld van een frequentie die op zal treden als een generator uitvalt door bv. een tekort aan brandstof.
                            Zowel spanning als frequentie zakken dan ongecontroleerd tot nul terug.
                            Dit gebeurd ook als je na de show de aggregaat uitzet zonder eerst de apparatuur af te koppelen. Juist op zo'n moment gaat het goed mis.

                            En dan gaan ook de (autovoltage)-schakelende voedingen op hol omdat de duty-cycle dan wel maximaal wordt door de dalende netspanning gecombineerd met de lagere netfrequentie.

                            Moraal van dit verhaal: altijd eerst apparatuur uitzetten en dan pas de aggregaat.
                            Die tijd dat het aggregaat down gaat is echt te kort om schade aan te richten. De spanning zakt vrijwel meteen, en natuurlijk ook de frequentie, Trafo's raken pas defect als ze gedurende langere tijd op een te lage frequentie staan, echt niet na 10 seconden. Bij een lagere spanning is het schadelijke effect gelijk stukken minder.
                            De Elco's van switched mode power supplies zullen gewoon ontladen, net zoals dat gebeurt met het verbreken van de netspanning. Bij het repareren en testen van dergelijke voedingen is het heel gebruikelijk dat ze gestart worden met onderspanning, nl via een variac. Je kunt het regelproces dan heel goed kontroleren. Daar is nog nooit een voeding bij defect geraakt. Ik begrijp het dus nog steeds niet, temeer omdat ik nimmer defecte apparatuur heb gehad bij dergelijke calamiteiten en we zeker in de zomer veelvuldig op aggregaten moeten werken.

                            John Smits
                            Overigens ben ik van mening dat 100volt ook goed kan klinken

                            Comment

                            • All-round Sound
                              • Feb 2006
                              • 289

                              #15
                              Hallo,

                              er is inderdaad een bewakings relai voor onder over en nul spanning beveiliging

                              echter moet je wel alles over vermogen relais laten lopen [ meerdere ]

                              de meeste inst. gaan kapot aan een onderbroken nul
                              niet aan een beetje onder of overspanning 210 v komt regelmatig voor op het gewoone vaste net
                              en ligt ook binnen de tolorantie van 10%

                              maar je kan beter 240V hebben met een freq. van 55Hz
                              dan 210V met een freq. van 49Hz

                              en dat een bouwlamp bij kleine agregaten werkt ?
                              zal inderdaad enkel de pieken opvangen
                              maar nooit de onderspanning die juist schadelijk is i.v.m. clippen etc.

                              m.v.g.
                              Luke

                              Comment

                              Working...